91Ƶ

01 oktober 2024

En mer enhetlig dokumentation av barnmisshandel kan bidra till att vårdpersonal upptäcker våld snabbare och kan samordna sina insatser mer effektivt. Med en ny webbutbildning vill Barnafrid öka kunskapen om kodning och dokumentation inom barnsjukvården.

Närbild på barnhänder som leker med färgglada klossar nära en vuxen som arbetar på en bärbar dator.
iStock Fotograf: lithiumcloud

I den elfte versionen av Internationell statistisk klassifikation av sjukdomar och relaterade hälsoproblem – systematisk förteckning (ICD-11), är det möjligt att registrera barnmisshandel mer detaljerat än tidigare. Socialstyrelsen planerar att publicera den svenska versionen av ICD-11 på WHO:s plattform under 2025.

Möter behov att uppdatera kunskap om kodning

Inför publiceringen har Barnafrid tillsammans med universitetet i Ulm tagit fram en ny webbutbildning om barnskydd för hälso- och sjukvården. Utbildningen riktar sig till personal som arbetar med att koda barnmisshandel och försummelse, till exempel barnläkare, barnpsykiatriker och vårdadministratörer.

Webbutbildningen omfattar både övergripande teorier om barnmisshandel och en fördjupning i barnskydd inom vården. Innehållet hanterar även kodning, juridiska aspekter och strategier för att involvera barn och föräldrar i medicinska beslut.

Välkommen att delta!

Webbutbildningen ”Barnskydd inom hälso- och sjukvården: kunskapsbas och dokumentation” kommer att vara tillgänglig från 1 oktober 2024 till 31 januari 2025. Kursens totala studietid är ungefär 18 timmar.

Utbildningen är framtagen i EU-projektet TICANDAC som är finansierat av EU:s Daphne-program.

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Studenter från kursen From Lab to Market deltar i rundvandring i labbet

Från labb till marknad med studenters hjälp

I takt med att världen söker hållbara energilösningar har grön vätgas seglat upp som en nyckelspelare i omställningen. Vid Linköpings universitet får studenter nu chansen att arbeta med verkliga utmaningar kopplade till denna teknik.

Valentin Polishchuk.

Miljonstöd till forskningsprojekt som stärker Norrköping och universitetet

Tre projekt vid Campus Norrköping får 3,9 miljoner kronor från Norrköpings fond för forskning och utveckling för att stärka lokal samhällsutveckling och universitetets forskningsmiljö.

Målvakt med armarna i kors

Hon får både fotboll och studier i mål

Som målvakt i IFK Norrköping har Sofia Hjern varit med på klubbens resa från division ett till damallsvenskan. Nu har hon även kallats till A-landslaget – samtidigt som hon läser beteendevetenskap vid Linköpings universitet.