91ÊÓÆµ

Skolfrågepodden

En podcast för dig som lärare

Är du lärare och nyfiken på vad forskningen säger om de processer och svårigheter som du möter i din arbetsvardag? Skolfrågepodden är här för att belysa utmanande situationer i skolmiljön, utifrån vetenskaplig grund. Vi bjuder in ledande forskare inom skolrelaterad forskning och tar avstamp i de senaste forskningsresultaten för att ge dig insikter som berör hela skolvärlden – från förskola till vuxenutbildning.

Skolfrågepodden finns på plattformar som Apple Podcasts och Spotify, missa därför inte när nästa avsnitt släpps genom att söka och följ Skolfrågepodden i din podcastspelare.

Programledare för Skolfrågepodden är Marcus Pettersson.

Kanalbild för podcasten Skolfrågepodden.

Ledarskap i klassrummet – nyckeln till elevernas framgång

Hur kan lärare skapa studiero, främja lärande och bygga starka relationer i klassrummet? Marcus Samuelsson, biträdande professor vid Linköpings universitet, delar med sig av sin expertis kring ledarskapets avgörande roll i skolan. Med utgångspunkt i forskning och praktiska exempel diskuteras hur tydliga regler, struktur och relationellt ledarskap kan ge elever trygghet och förutsättningar att lyckas.

Här får du verktyg för att skapa en långsiktig positiv förändring i ditt ledarskap. Perfekt för lärare och alla som dagligen arbetar i klassrummet och vill utveckla sitt ledarskap och undervisning!

Titlar som refereras i podcasten

Avsnittsgäst Marcus Samuelsson tittar in i kameran.

Mobbning i skolan: Verktyg och kunskap för att hantera komplexa situationer

I det första avsnittet av Skolfrågepodden diskuterar programledaren Marcus Pettersson och Robert Thornberg, professor i pedagogik, vilka faktorer som bidrar till mobbning i skolan och hur den kan förebyggas. Thornberg delar med sig av sin forskning som fokuserar på de sociala processerna bakom mobbning, inklusive hur rättfärdigande och ansvarsdiffusion bidrar till att mobbning sker. Han tar också upp hur mobbning ofta sker i smyg och kan vara svår att upptäcka för vuxna.

Ett viktigt inslag i Thornbergs forskning är vikten av en positiv skolmiljö. Han betonar att lärare som skapar varma och stöttande relationer med eleverna bidrar till att minska mobbningen. Detta stöds av studier som visar att klasser med ett gott socialt klimat har lägre förekomst av mobbning. Dessutom förespråkar han användning av anonyma enkäter för att kartlägga mobbningens omfattning regelbundet, vilket hjälper skolor att identifiera och hantera mobbning effektivt.

Thornberg har också personliga erfarenheter av mobbning, vilket har påverkat hans forskningsintresse. Han påminner om en incident från barndomen där en klasskamrat blev mobbad på ett subtilt sätt, vilket bidrog till hans insikt om mobbningens olika former och dess långtgående effekter. Hans forskning har också visat att mobbningen har ökat i Sverige de senaste åren, vilket gör arbetet med att motverka mobbning ännu mer relevant och brådskande.

Länkar för mer läsning:

Avsnittsgäst Robert Thornberg tittar in i kameran.

TRAILER: Premiär för Skolfrågepodden

Är du lärare och nyfiken på att utveckla dina kunskaper och förbättra din arbetsvardag? Skolfrågepodden är här för att belysa utmanande situationer i skolmiljön. Vi bjuder in ledande forskare inom skolämnen och tar avstamp i den senaste forskningen för att ge dig insikter som berör hela skolvärlden – från förskola till gymnasium.

Skolfrågepodden finns där poddar finns, till exempel på plattformar som Apple Podcasts och Spotify. Missa därför inte när nästa avsnitt släpps genom att söka och följ Skolfrågepodden i din podcastspelare och glöm inte att lämna betyg och recension så fler hittar podden.
Kanalbild för podcasten Skolfrågepodden.

Podcasts från LiU

Taggar