I Sverige har vi lÄng erfarenhet av trafiksÀkerhetsarbete, med bland annat de lÀgsta olycksfrekvenserna bland alla lÀnder. Trots det har vi en del att lÀra av andra lÀnder. Kursen behandlar olika olycksteorier, orsaker, utmaningar och motÄtgÀrder inom trafiksÀkerhetsomrÄdet. Tonvikten kommer att vara pÄ hur du identifierar de viktigaste olycksfaktorerna i förhÄllande till exponering, risker och allvarsgrad för olyckor.
ČŃĂ„±ôČ”°ùłÜ±è±è
Utbildningen passar dig som Àr yrkesverksam inom olika samhÀllssektorer dÀr trafik och trafiksÀkerhet Àr vÀsentliga inslag i arbetet, sÄsom trafikplanerare, poliser, vÀgingenjörer, stadsplanerare med flera, men Àven dig som Àr politiker, journalist eller högre tjÀnsteperson.
Om utbildningen
±őČÔČÔ±đłóĂ„±ô±ô
Du lÀr dig om:
- de tre huvudkomponenterna hos vÀgtrafik - beteende, fordon och vÀg, i relation till sÀkerhet
- konceptet â3Esâ - Education, Enforcement och Engineering, och dess effektivitet för att lösa problem.
- metoder för att utvÀrdera effektiviteten av olika ÄtgÀrder.
- vilka data som bör samlas in i samband med olyckor och vilka mÀt- och analysmetoder som Àr lÀmpliga
Den teoretiska kunskapen understöds med praktiska exempel pÄ dÄliga och bra metoder.
Vi arbetar med olycksdata frÄn det nationella registret STRADA (Swedish Traffic Accident Data).
łÒ±đČÔŽÇłŸŽÚö°ùČčČÔ»ć±đ
Undervisningen bestÄr av förelÀsningar, problembaserat lÀrande (PBL) med scenarier samt uppgifter att lösa och redovisa. Utbildningens omfattning kan variera mellan motsvarande en till fyra veckors heltidsstudier. En skrÀddarsydd utbildning kan genomföras i LiU:s lokaler, hos din organisation eller online. Ni som uppdragsgivare kan ocksÄ vÀlja om utbildningen ska innehÄlla examination och erhÄllande av högskolepoÀng eller inte.