Genom professurerna vill Linköpings universitet bidra till en samhällsutveckling baserad på kunskap, ett breddat nyttiggörande av akademins kunskapstillgångar, ett samhälle präglat av trovärdighet, trygghet och tillit samt förmedlandet av dessa värden till uppväxande generationer.
UtgÄngspunkten för programmet Àr att humanistisk och samhÀllsvetenskaplig kunskap bidrar till en fördjupad förstÄelse för samhÀllets förÀnderlighet och mÄngfald.
En sÄdan förstÄelse utgör ett oundgÀngligt samhÀlleligt vÀrde. Den ger uppvÀxande generationer en djupare och mer mÄngsidig förstÄelse av sig sjÀlva och sina medmÀnniskor, av sin plats i historien och samhÀllet.
Det demokratiska samhÀllets fundament
Humanistiska och samhÀllsvetenskapliga perspektiv skapar en fördjupad förstÄelse för mÀnniskan som social, historisk och politisk varelse. SprÄket, litteraturen och konsten kan under hela livet vara en vÀg till sÄvÀl sjÀlvförstÄelse som till samhÀllelig förstÄelse och medmÀnsklighet. Humanistisk kunskap och konstnÀrliga perspektiv bidrar dÀrför till det slags bildning och historiska medvetenhet som Àr nödvÀndig för att fatta kloka beslut. Historisk fördjupning och jÀmförande perspektiv skapar förstÄelse för vÄr historia och samtid, vilket krÀvs för att bygga ett samhÀlle prÀglat av hÄllbarhet, demokrati, medmÀnsklighet och social rÀttvisa.
Professorsprogrammets vilar dÀrför pÄ idén om humanistisk, samhÀllsvetenskaplig och konstnÀrlig utbildning och forskning som en del av det demokratiska samhÀllets fundament.
Samtidig ingÄr akademin och dess utbildnings- och forskningsmiljöer i ett större sammanhang av kunskapsaktörer som tillsammans bidrar till ett demokratiskt och kunskapsorienterat samhÀlle. Skolan Àr, likt andra vÀlfÀrdsinstitutioner, en viktig arena för lÀrande, precis som kulturens, civilsamhÀllets och arbetslivets organisationer. Inom flera av dessa organisationer Àr den forskningsbaserade kunskapen ett sjÀlvklart inslag. I mÄnga fall har denna kunskap vuxit fram i nÀra interaktion mellan forskning och praktik. Professorsprogrammet förvÀntas bidra till att forskningsbaserad kunskap nÄr ut i ett brett grenverk av kunskapsaktörer, nÄr en bred publik och gör avtryck i kultur-, skol- och övrig samhÀllsdebatt.
Moa Martinson och Tage Danielsson
Professurerna lÄnar namn frÄn tvÄ starka företrÀdare för de vÀrden som professurerna önskar vÀrna och frÀmja. I Moa Martinsons och Tage Danielssons respektive verk finns ett besjÀlat försvar för varje barns och ungdoms rÀtt till sitt sprÄk och sin historia sÄ som de bör förmedlas i den goda skolan, varje medborgares behov av lÀrande och bildning sÄ som de bör förmedlas av universitetet, liksom varje konstnÀrs och författares plikt att ifrÄgasÀtta orÀttvisor och vedertagna sanningar.
Moa Martinson, med sin koppling till Norrköping, sitt folkbildande samhÀllsengagemang och sin förmÄga att litterÀrt skildra dittills osedda sidor av samhÀllet, Àr en stark och god symbol för de vÀrden som genomsyrar professorsprogrammet. Tage Danielsson, med koppling till Linköping, Àr likaledes en stark symbol för dessa vÀrden genom sin mÄngsidiga verksamhet som konstnÀr, folkbildare, komiker och civilisationskritiker.
Martinsons och Danielssons efterlevande har samtyckt till inrÀttande av de bÀgge professurerna. Att professurerna Àr namngivna efter Martinson och Danielsson innebÀr emellertid inte att LiU vare sig efterlyser eller prioriterar sökande vars verksamhet har direkta samband med eller efterliknar Martinsons eller Danielssons verk.
Nominering, tillsÀttning och bedömning
TillsÀttningen av professurerna sker genom ett nomineringsförfarande dÀr i första hand forskningsmiljöer inom Institutionen för kultur och samhÀlle kan föreslÄ kandidater till professurerna.
I urvalet av de nominerade tillÀmpas tydliga bedömningskriterier. Vikt lÀggs frÀmst vid de nominerades meriter, men ocksÄ vid insatser i kunskapsförmedling och samhÀllsdebatt, förutsÀttningar att frÀmja verksamheter vid IKOS och tydlig relevans för skolans, bildningens, folkbildningens eller kunskapsförmedlingens praktik och teori samt att att lÀnka samman verksamheten vid IKOS med det omgivande samhÀllet.