Artificiell intelligens i vården
Den tekniska utvecklingen inom artificiell intelligens (AI) har varit oerhört stark under de senaste åren. Modern AI är en verktygslåda som passar perfekt in i vårdvisionen om precisionsmedicin, den fullt skräddarsydda behandlingen för varje patient. Få moderna AI-lösningar har emellertid hittills nått faktisk användning i praktiken. Anledningen är att steget från experiment till klinisk rutin innebär många utmaningar. Även de mest kraftfulla algoritmerna behöver noggrant placeras i ett sammanhang med t ex innovationer inom arbetsflöden och interaktion för att kunna göra nytta.
Arenan
Analytic Imaging Diagnostics Arena (AIDA) är en nationell arena för forskning och innovation inom medicinsk bildanalys. AIDA:s mål är att utveckla AI-baserade lösningar för beslutsstöd inom bilddiagnostik som når hela vägen till klinisk användning. En grundläggande insikt är att denna komplexa utmaning kräver ett samarbete som både är tvärvetenskapligt och spänner över olika sektorer.
Största delen av AIDA:s resurser används för projekt som utvecklar AI-baserade beslutsstöd. Dessa drivs av forskningsgrupper inom industri och akademi i hela Sverige, i samarbete med vårdgivare. Mer än 100 innovationsprojekt pågår eller har avslutats unders AIDA:s paraply. Kanske ännu viktigare är mötesplatsaspekten i kärnmiljön, där workshops och möten ofta organiseras, vilket ger värdefull kunskap och utbyte. För att ge hälso- och sjukvård rätt kunskapsbas för att driva AI-utvecklingen i den mest effektiva riktningen erbjuder AIDA olika former av fortbildning.
Datahubben
Ett annat ben inom AIDA utgörs av AIDA Data Hub. AI-innovation baserat på stora mängder medicinska data, vilket ofta utgör känsliga persondata, ställer stora krav på de system som ska användas för lagring och beräkning. Sådan datorkraft och hög säkerhetsnivå är bortom vad de flesta forskningsgrupper ensamma kan hantera. AIDA Data Hub har invetsterat i en mycket kapabel plattform som finns tillgänglig för forskare och innovatörer från akademi, sjukvård och industri, över hela landet. Utöver systemtet erbjuds även support till bildmedicinska AI-projekt.
För att utveckla AI-innovationer krävs stora mängder relevant data från sjukvården. Det finns dock ofta stor osäkerhet hur detta görs på ett korrekt och ansvarsfullt sätt. och praktiska utmaningar därtill.
Ett dataset som delas i AIDA:s datahub. Bilderna visar histologi prover av bröstcancer.
Så här kan du ta del av AIDA
Alla företag, akademiska grupper och sjukvårdsgivare som är intresserade av AI är välkomna att ansluta sig till AIDA. Det finns många möjligheter till delfinansiering av projekt eller fellowships men det är också möjligt att ansluta sig som nätverkspartner utan att ha ett definierat AIDA-projekt.
Du kan läsa mer om AIDA och hur du ansluter dig eller ansöker om projekt och fellowships på Medtech4Healths webbplats
AIDA är ett initiativ inom det strategiska innovationsprogrammet MedTech4Health, en gemensa satsning av VINNOVA, Formas och Energimyndigheten.