91ÊÓÆ”

19 december 2022

På bara fem år har AIDA blivit en självklar nationell arena för forskning och innovation inom medicinsk bildanalys. Verksamheten i Linköping har fått stor betydelse för att främja AI-teknik inom sjukvården och har under åren hjälpt svenska forskare att dela data med 29 länder.

Personer med 3D-glasögon
Under rundvisningen på femårsjubileet fick besökarna veta mer om artificiell intelligens och ta del av visuell teknik.  Fotograf: Thor Balkhed

Det Àr en nyfiken femÄring som har blicken framÄt. Men det gÄr ocksÄ att peka pÄ nÄgra konkreta mÄl som AIDA-verksamheten, mitt i verksamheten pÄ universitetssjukhuset i Linköping, redan har uppnÄtt.

TvÄ mÀn och en kvinna i forskningsmiljö med bilddiagnostik.Caroline Bivik Stadler, Claes Lundström och Joel Hedlund pÄ AIDA, vid Linköpings universitet. Foto Ulrik Svedin

Ett stöd inom AI

-AIDA har byggt upp en unik samarbetsarena nu bestÄende av 50 nÀtverkspartners frÄn akademi, sjukvÄrd och industri. VÄr AI-kurs för radiologer och patologer har nÄtt ut brett i landet med deltagare frÄn nÀstintill samtliga regioner. Vi har skapat en gemensam berÀkningstjÀnst för AI-trÀning pÄ kÀnsliga persondata och har Àven hjÀlpt svenska forskare att dela bilddata med 29 lÀnder, sammanfattar projektledaren och forskningsingenjören Caroline Bivik Stadler.

AIDA:s huvudkontor finns i samma lokaler som Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering (CMIV), och Àr till för att hjÀlpa alla svenska aktörer inom AI för sjukvÄrd. AIDA Àr ett tvÀrvetenskapligt samarbete mellan sjukvÄrden, industrin och akademin. Detta Àr viktigt eftersom medicinsk bildvetenskap krÀver extremt stora mÀngder data. MÄlet med AIDA Àr storskalig anvÀndning av AI-hjÀlp i sjukvÄrden.


- HÀr möts praktisk sjukvÄrd, forskning och utveckling och industrin. Alla kommer att ha nytta av artificiell intelligens i framtiden, sÀger arenaledaren Claes Lundström som ocksÄ Àr adjungerad professor inom medicinsk visualisering.

TillgÄng till stora mÀngder data Àr den viktigaste faktorn för att lyckas skapa artificiell intelligens (AI) i vÀrldsklass.
Medicinska data med hög kvalitet Àr sÀrskilt svÄrt att fÄ tag i eftersom den bearbetning som behövs bÄde Àr tidsödande och krÀver expertkompetens för att vara riktigt anvÀndbar.TvÄ mÀn och en kvinna i forskningsmiljö med bilddiagnostik.Caroline Bivik Stadler, Claes Lundström och Joel Hedlund pÄ AIDA, vid Linköpings universitet. Foto Ulrik Svedin Ett attitydsskifte
- Vi mÀrker att AIDA:s utbildningar har bidragit till att minska den skepsis som har funnits mot AI. Man kanske har tÀnkt att en robot kommer att ta vÄra jobb, eller kÀnner en oro för diagnosticeringens precision. Men hÀr sker det ett stort attitydsskifte just nu.

Vad Àr det som har förÀndrats i synen pÄ detta?
- MÀnniskan kommer att behövas Àven i framtiden. Men som ett verktyg i vÄrden Àr AI otroligt anvÀndbart. De datamÀngder som kan hanteras Àr sÄ enorma. Det börjar mÄnga att inse. Samtidigt mÄste man vara realistisk och inse att det krÀvs mycket mera forskning inom mÄnga olika omrÄden för att AI-lösningar fullt ut ska passa sjukvÄrdens behov. AI anvÀnds Ànnu vÀldigt sparsamt i sjukvÄrden.

Lagligt och etiskt

Det finns ocksÄ en osÀkerhet i professionen om hur data kan delas pÄ ett lagligt och etiskt sÀtt. AIDA har skapat en databas som samlar data sÄ att den gÄr att anvÀnda utan att Àventyra patientsekretessen.
Med goda skyddsÄtgÀrder kan vi göra datan tillgÀnglig för andra forskare
- Syftet Àr ju att den data som vi lÀgger mycket resurser pÄ att samla in ska komma till sÄ stor nytta som möjligt. Genom anonymiserade berÀkningsmodeller och med goda skyddsÄtgÀrder kan vi göra datan tillgÀnglig för andra forskare pÄ ett lagligt och etiskt sÀtt. DÀr har vi inom AIDA kommit vÀldigt lÄngt, förklarar Joel Hedlund, datadirektör.

AIDA samarbetar med bland annat Nationellt Superdatorcentrum för att vidareutveckla systemen för datahantering och AI-trÀning. AIDA begrÀnsar sig inte bara till Sverige, utan Àr Àven en av de ledande parterna i det europeiska projektet Bigpicture. I den vÀrldsunika satsningen kommer minst tre miljoner digitala mikroskopibilder av vÀvnadsprover att samlas in.

- Bigpicture innebÀr ett stort steg framÄt för forskarnas möjlighet att fÄ tillgÄng till realistiska data, vilket kommer fÄ AI-metoderna att passa bÀttre för vÄrdens verklighet, sÀger Joel Hedlund.
Foto Thor Balkhed

Olika aktörer bjöds in

FemÄrsjubileet firades med att bjuda in olika aktörer som finns med i projektet under en dag i november 2022. Det blev rundvisning pÄ CMIV, en halvdag med seminarier samt en avslutande middag pÄ kvÀllen.

AIDA har nu lagt en stadig grund för att fortsÀtta utvecklingen med AI-verktyg inom bÄde medicinsk forskning och klinisk verksamhet. Claes Lundström ser med tillförsikt pÄ framtiden.
- Ja, vi har förankrat oss vÀl inom bÄde sjukvÄrden, akademin och industrin. Utvecklingen och forskningen mÄste fortsÀtta, det Àr mycket jobb kvar innan svenska patienter fÄr full nytta av AI, sÀger Claes Lundström.

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Helen Köpman och drottningen samtalar med huvuden tÀtt ihop

Från Kårallen till Europakommissionen

En bild på en glad ung kvinna i intimt samspråk med drottningen. Vem är kvinnan, vad pratar de om? Fler bilder dyker upp. Det tycks stå ”Kårhusgeneral Helen Köpman” på namnskylten.

Lisbeth HÀgg stÄr utanför ingÄng 23 pÄ Campus Valla.

46 år på LiU – Lisbeth har sett universitetet utvecklas

”Det var med skälvande ben jag gick upp för märkesbacken”, säger Lisbeth Hägg, och minns även rädslan över att inte hitta rätt den första dagen. Året var 1979 – Lisbeth gjorde entré på Linköpings universitet och har inte lämnat Campus Valla än.

Krånglande ryggar blir hjälpta av BättreRygg

De flesta ryggar protesterar åtminstone någon gång i livet. Ofta är rörelse bästa hjälpen. Därför har forskare och fysioterapeuter i vården utvecklat vårdprogrammet BättreRygg, som nu uppmärksammats internationellt.