Från Kårallen till Europakommissionen
30 april 2025
En bild på en glad ung kvinna i intimt samspråk med drottningen. Vem är kvinnan, vad pratar de om?
Jag letar vidare, hittar fler bilder. De visar sig vara från 1987 när kårhuset Kårallen invigdes av kungen. Jag tror mig se att det står ”Kårhusgeneral Helen Köpman” på namnskylten.
Jag hittar henne till slut, alumnen som älskar att jobba med innovation och lära sig ny teknologi, att lösa problem med hjälp av tekniska lösningar och att förstå hur lösningar kan tillföra nytta i samhället. Hon finns inte i Sverige längre, men på LinkedIn. När jag till slut inser att Köpman skrivs Koepman och inte Kopman, hittar jag hennes kontaktuppgifter. Hon är vice enhetschef på avdelningen AI för social nytta på det nyligen etablerade AI-kontoret i Europakommissionens digitala generaldirektorat i Bryssel.
– Den mest minnesvärda tiden för mig i Linköping var utan tvekan att jobba som kårhusgeneral för uppförandet av Kårallen, säger Helen Köpman.
Hon gick Y-linjen och blev civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik 1984-1989, med ett sabbatsår för att arbeta som kårhusgeneral. Förutom general var hon med i Y-fadderiet för mottagningen 1985 och i Y-linjens jubileumskommitté 1988.
– Det var en av de bästa tiderna i mitt liv! Det var en fin stämning på Valla campus, mycket på grund av att universitetet var relativt litet. Det var en bra mix med studenter ifrån olika fakulteter samlade. Dessutom var studentlivet väldigt aktivt med olika sätt att socialisera, inte bara med roliga temafester utan också korridorslivet, Ryds Herrgård, tillgång till olika sporter och bibliotek när man behövde plugga.
En solid bas för karriären
Helens civilingenjörsexamen på Y-linjen blev en solid bas för hennes karriär. Det blev dock inte med inriktning på medicinsk teknik som hon planerade från början.
– Men att kunna se hur ingenjörskunskaper kan tillämpas i ett sådant viktigt område som medicin var otroligt motiverande. Jag tror LiU var speciellt på det sätt att man kan kombinera olika akademiska studier och tydligt se nyttan med att samarbeta över olika discipliner. Sedan är studenttiden i sig en lärorik resa i att kunna leva och socialisera med olika sorters människor och förstå vad man själv är bra på och vad man kan utveckla.
Helens tid på LiU ledde till att hon fick vara med om lanseringen av 3G mobiltelefoni i Sverige i utvecklandet av ett nätövervakningssystem och se hur internetrevolutionen tog fart med hjälp av lätta web-läsare. Hon har utvecklat privata virtuella nätverk för globala mobila arbetsplatser, upplevt friheten av distansarbete när WiFi lanserades, hjälpt forskning runt automatiserad körning, utvecklat EU-policy för informationssamhället, hjälpt innovationsföretag att hitta finansiering och utveckla sig på EU-marknaden samt format ett europeiskt samarbete runt Blockchain och har sett kryptoindustrins frammarsch.
”Det stora temat i min karriär har varit att arbeta med innovation runt digitala lösningar. På senare tid har jag blivit mer intresserad av samspelet mellan politik och teknik."
– Nu senast är jag fascinerad över vad man kan åstadkomma med digitala tvillingar för att simulera hållbara lösningar för städers trafikflöden och vatten och energiresurser, inte minst genom internationellt samarbete. Vi har just etablerat ett nytt europeiskt samarbete som kallas Citiverse - hur man använder digitala tvillingar (virtuella kopior av fysiska objekt eller system som uppdateras i realtid) och Extended Reality för att hitta gemensamma lösningar på städers problem. Ingenjörskonsten i det jag gör nu ligger i att förstå hur man bäst kan sammankoppla olika data med AI och annan data-teknik för att optimera hållbara lösningar för smarta städer.
Tiden som kårhusgeneral
Vad innebar uppdraget som kårhusgeneral?
– Det var väldigt stimulerande att få arbeta med sponsring och stadgarna för kårhusfonden. Sen var det planeringen av studentorganisationernas olika rum, viss inredningsdesign och konstnärlig utsmyckning tillsammans med arkitekten och inte minst av den stora invigningsfesten med kungen och drottningen som högtidsgäster!
Hur minns du invigningen av Kårallen?
– Det var givetvis jättenervöst eftersom vi hade så fina gäster. Men det hela var planerat i detalj med hjälp av invigningsteamet med bandklippning, fina tal, visning av Kårallen (inklusive bastun) för kungaparet, gala-lunch och supershow. Dagen gick så fort!
Vad pratade du med kungen och drottningen om?
– De berättade bland annat om sin egen studenttid och om fina minnen från den tiden.
Hur såg dina framtidsdrömmar ut 1987?
– Jag visste från början att jag ville jobba internationellt med teknologi.
Vilka är dina framtidsdrömmar i dag?
– Jag vill fortsätta med att hitta lösningar på klimatkrisen. Det är det absolut viktigaste och också smartaste om vi vill ha samhällen som man kan leva bra i och ha roliga jobb i framtiden. Min dröm är att vi är klimatneutrala långt före 2050.