Som en del av den organiserade vuxenutbildningen har folkhögskolorna förhÄllandevis stora frihetsgrader, vilket ger dem möjlighet att pÄ kort tid stÀlla om sin verksamhet i takt med att omvÀrlden förÀndras.
Ur ett historiskt perspektiv har folkhögskolorna av den anledningen ofta kunnat gÄ före det allmÀnna skolvÀsendet nÀr det gÀller att innovativt identifiera nya utbildningsbehov och skapa nya utbildningar (Larsson, 2011). Skolledning och lÀrare har kunnat analysera och bedöma de aktuella behoven och potentialen hos nya utbildningsidéer och pÄ basis av denna bedömning utveckla sina program och sin undervisning i samspel med deltagare, omgivande organisationer och den lokala arbetsmarknaden. Samtidigt syns idag en motsatt tendens, nÀmligen att folkhögskolorna agerar reaktivt och i allt högre utstrÀckning levererar utbildningar som staten bestÀller (Runesdotter, 2010).
Folkhögskolan anvÀnds av staten för att hantera olika typer av aktuella samhÀllsutmaningar. Utbildningar utformas för exempelvis nyanlÀnda, personer som avslutat gymnasieskolan med ofullstÀndiga betyg (dropouts) eller personer som stÄr lÄngt frÄn arbetsmarknaden. Utbildningar som utformas pÄ uppdrag av offentliga och privata bestÀllare har kommit att bli en central del av folkhögskolornas arbete och riskerar att trÀnga undan sÄdan utveckling som sker med utgÄngspunkt i skolornas och lÀrarnas egen analys.
Forskningen om hur det svenska utbildningssystemet förnyas har nÀstan uteslutande intresserat sig för barn och unga inom det allmÀnna skolvÀsendet och frÀmst har den berört förÀndring och implementering av lÀroplaner som beslutats av riksdag och departement. Men hur förnyas skolor som inte styrs av lÀroplaner utan verkar med en högre grad av autonomi? Mer specifikt: hur kan rektorer och Àgare leda och organisera verksamheten pÄ ett sÀtt som stÀrker skolornas förmÄga till innovativ utveckling av nya utbildningsprogram och skolornas förmÄga att utveckla innovativa undervisningsstrategier? HÀr finns ett behov av kunskapsutveckling för att kunna vidmakthÄlla och utveckla den innovationsförmÄga som lÀnge kÀnnetecknat folkhögskolorna.
FinansiÀr: Linköpings universitet