91ÊÓÆ”

Instrument för bedömning av arbetsförmåga

En adekvat bedömning av en persons arbetsförmåga bör ha fokus på personens förmåga att utföra arbetsuppgifter i en arbetssituation, inte enbart innefatta en bedömning av personens funktionella förutsättningar för att kunna arbeta.

Att komplettera olika datainsamlingsmetoder Àr en förutsÀttning för att uppnÄ en sÄ god bedömning av arbetsförmÄga som möjligt. Den information som WRI- och WEIS-intervjuer och AWP- och AWC-observationer genererar utgör en viktig grund vid planering av personcentrerade rehabiliteringsinsatser.

Matcha individens förmÄga mot arbetets krav

Med bedömningsinstrumentet Assessment of Work Performance (AWP) Àr det möjligt att göra en aktivitetsbaserad bedömning av klienters arbetsförmÄga i olika arbetsuppgifter i sÄvÀl reella som konstruerade miljöer. Vid en bedömning av arbetsförmÄga Àr det Àven viktigt för bedömaren att bilda sig en uppfattning om vilka krav som stÀlls pÄ personen i arbetssituationen för att kunna dra nÄgra slutsatser om klientens prestation, det vill sÀga bedömaren bör vid en bedömning Àven genomföra en arbetskravsanalys. En sÄdan analys Àr möjlig att göra med bedömningsinstrumentet Assessment of Work Characteristics (AWC), som syftar till att bedöma vilka krav pÄ olika arbetsfÀrdigheter som stÀlls pÄ klienten i olika arbetssituationer.
Ìę
AWP och AWC Àr instrument som Àr tÀnkta att kombineras med varandra, och möjliggör för bedömaren att fÄ en mer tÀckande bedömning av sÄvÀl klientens prestation som de krav arbetet stÀller. Bedömningsinstrumenten kan anvÀndas som metoder för att bilda underlag för rekommendationer om anpassningar och ÄtgÀrder för klienter, men Àven för att utvÀrdera effekter av interventioner pÄ klienters förmÄga att utföra arbete.

Vikten av en fungerande arbetsmiljö

Med hjÀlp av Work Environment Impact Scale (WEIS) identifieras personens upplevelse av hur arbetsmiljöfaktorer stödjer respektive hindrar personers vÀlbefinnande och utförande av arbete. För personer med erfarenhet av sjukskrivning har sociala interaktioner pÄ arbetet och meningsfullheten i arbetet framkommit som viktiga stödjande faktorer. Upplevelsen av för högt stÀllda krav i relation till arbetsgenomförandet och avsaknad av rÀttvis belöning för utfört arbete lyfts som hindrande faktorer.

Motivation och livsstil pÄverkar arbetspotentialen

Bedömning utifrÄn Worker Role Interview (WRI), som bestÄr av en semistrukturerad intervju och efterföljande skattning, ger information om motivationsaspekter för ÄtergÄng i arbete för till exempel tilltro till den egna förmÄgan och förmÄga att ta ansvar. OmrÄdena roller och vanor beaktar livsstilsfaktorer sÄsom personens möjligheter att anpassa sig till en arbetsroll och förÀndringsbenÀgenhet. OmrÄdet miljö beaktar personens interaktion med omgivningen, det vill sÀga hur fysiska och psykosociala miljöfaktorer pÄ och utanför arbetet pÄverkar möjligheten att arbeta. WRI:s förmÄga att predicera ÄtergÄng i arbete efter lÄngvarig sjukskrivning har prövats i flera studier. De omrÄden i WRI som har visat sig ha stark prediktivitet för ÄtergÄng i arbete Àr personens motivation för ÄtergÄng i arbete i form av personens upplevelse av kompetens och effektivitet för att utföra arbetsuppgifter och hantera utmaningar i arbetet och hur personens vanor och rutiner utanför arbetet ser ut. Att inom arbetslivsinriktad rehabilitering se till helheten, det vill sÀga bÄde hur det fungerar pÄ arbetet men ocksÄ hur personens aktivitetsliv utanför arbetet ser ut i form av dagliga vanor och rutiner, Àr centralt vid genomförande av interventioner i syfte att stödja personer att ÄtergÄ till arbete efter sjukskrivning eller för att stödja personers möjligheter att komma i arbete.
t i fÀltet]

WEIS och WRI  

AWC och AWP

Användarlicenser och kurser

De fyra instrumenten AWC, AWP, WEIS och WRI används av landstingsbaserade, statliga, kommunala och privata rehabiliteringsaktörer i Sverige för bedömning av personers arbetsförmåga.

Användarna av bedömningsinstrumenten finns exempelvis inom Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan samt i ett stort antal privata, kommunala och landstingsbaserade utrednings- och rehabiliteringsverksamheter. AWP har valts ut som arbetsterapeutiskt instrument att ingå i Försäkringskassans metod Aktivitetsförmågeutredning (AFU), men instrumentet rekommenderas även för bedömning av arbetsförmåga av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) samt Sveriges Arbetsterapeuter.

Information om tillgång till instrumenten via användarlicenser och kurser i tillämpning av instrumenten hittar du på:

Användare

Model of Human Occupation

Kontakt

Relaterat innehåll