91ÊÓÆ”

Kulturarv, tradition och religion i svensk förskolepraktik

Syftet med det här projektet är att undersöka hur förskollärare uppfattar och arbetar med att förmedla ett kulturarv samtidigt som undervisningen ska hållas fri från konfessionella inslag.

Traditioner som uppmÀrksammas i förskolan, som exempelvis pÄsk- och julfirande har en kristen grund men beskrivs ofta i nationella och kulturella termer. Vi Àr dÀrför intresserade av hur förskollÀrare i den praktiska verksamheten förhÄller sig till relationen mellan kulturarv, tradition och religion. Tidigare forskning visar att majoritetsbefolkningens religion ofta diskuteras i termer av kultur medan minoriteternas kulturyttringar betraktas som religiösa. Vi anvÀnder kategorierna, kulturarv, tradition och religion, dels för att synliggöra hur förskolepersonal ser pÄ sin egen praktik, dels som analytiska verktyg. Teoretiskt knyter studien an till ett konstruktionistiskt perspektiv. Det innebÀr att kulturarv, tradition och religion betraktas som nÄgot som görs socialt, och som Àr förÀnderligt över tid och rum.

I undersökningen kombineras flera olika metoder. Genom en enkÀtstudie avser vi att belysa i vilken utstrÀckning religion ingÄr som en del av svensk förskoleverksamhet. Vidare avser vi genomföra videoobservationer i tvÄ förskolor lokaliserade i olika upptagningsomrÄden under ett kalenderÄr. Den ena förskolan bedrivs i kommunal regi och den andra i privat, med religiös inriktning. Avsikten med videostudien Àr att fÄ kunskap om och hur förskolepersonal förhÄller sig till, och eventuellt anvÀnder, olika former av religion i sitt vardagliga arbete. UtifrÄn videoinspelningarna produceras en kort film som exemplifierar hur religion görs i de tvÄ förskolorna, och som Àven kommer att anvÀndas som utgÄngspunkt för fokusgruppintervjuer. Syftet med fokusgruppintervjuerna Àr att diskutera hur förskolepersonal förhÄller sig till och handskas med uppdraget att förmedla ett kulturarv giltigt för alla. Datainsamlingen berÀknas vara avslutad i december 2016. Studien syftar till att ge nya och djupare insikter om hur religion inverkar pÄ det dagliga arbetet i svenska förskolor. Denna kunskap kan bidra till utbildningspolitiska övervÀganden pÄ bÄde samhÀllelig och institutionell nivÄ. Studien syftar vidare till att öka förskollÀrares medvetenhet om kulturell, etnisk och religiös mÄngfald. Med studiens resultat avser vi ocksÄ att bidra till att utveckla förskolans pedagogiska praktik och dÀrtill yrkesverksamma förskollÀrares kompetens. I ett vidare perspektiv kommer studien att öka medvetenheten om den roll religion spelar i en sekulariserad mÄngkulturell stat.


Citat

Det är viktigt för mig att synliggöra och föra ut min forskning till praktiker och makthavare inom förskola och skola, bl a genom  uppdragskurser, och det är alltid extra roligt att få komma ut och föreläsa i verksamheten!
Tünde Puskàs, Pedagogiskt arbete

Ansvarig forskare

Forskningsområde

Organisatorisk tillhörighet