91ÊÓÆ”

chrst85

Christian Ståhl

Professor

Jag är sociolog och forskar och undervisar framförallt om klimat, arbete, arbetsliv och välfärdssystem. Mitt forskningsfokus ligger på grön omställning och arbetsliv, samt policyutveckling och samhällsförändring.

Presentation

Grön omställning och arbetsliv

Min forskning handlar om hur samhället och arbetslivet behöver ställa om med anledning av klimatförändringarna, hur detta påverkar olika sektorer av arbetsmarknaden, och hur frågan om ett gott liv och ett gott samhälle kan hanteras i ljuset av klimatkrisen. Jag leder forskargruppen GROWL (Greening of Working Life) som fokuserar på dessa frågor i olika projekt. Min forskning fokuserar också på människors förhållande till arbete och arbetsliv, och hur välfärdssystemet fungerar vid sjukdom och arbetslöshet. I min forskning ryms även teoretiska arbeten, som bland annat utgår ifrån klimat, resonans, reflexivitet och samhällsförändring.

Forskningsnätverk

  • (FALF)
  • GOA (Grön omställning i arbetslivet)

Publikationer

Senaste publikationer

2025

Ellinor Tengelin, Lisa Bjork, Linda Corin, Gunnel Hensing, Carin Staland-Nyman, Christian Ståhl, Monica Bertilsson (2025) Journal of occupational rehabilitation (Artikel i tidskrift)
Christian Ståhl (2025) Journal of Critical Realism (Artikel i tidskrift)

2024

Anna-Carin Fagerlind Ståhl, Christian Ståhl (2024) Arbetets och försörjningens utmarker, s. 233-249 (Kapitel i bok, del av antologi)

Avhandling

Omslag för publikation ''
Christian Ståhl (2010)

Böcker


Med hjälp av sociologiska perspektiv ger författaren exempel på hur begreppet samhällskontrakt kan användas för att begripliggöra samtida samhällsfenomen.


Sociologi är studiet av samhället och människan i samhället. Med sociologins hjälp kan vi förstå hur människor ser på sig själva, hur de relaterar till varandra, hur de organiserar sig och hur samhället förändras.


Det välfärdssamhälle som skapades i Sverige under 1900-talet har under tre decennier omvandlats i snabb takt. I den här antologin diskuterar några av Sveriges ledande välfärdsforskare hur utvecklingen kan vändas och hur vägarna framåt kan se ut.


Alla människor behöver en försörjning, vilket för majoriteten innebär att de måste arbeta. Varje tid och varje samhälle har sina normer och ideal om hur folk förväntas försörja sig och vad som räknas som ett riktigt arbete. Denna antologi handlar om normbrytare i Sverige från det tidiga 1700-talet och in i en oviss framtid.


Forskningsprojekt

Om mig

CV

  • 2010 Filosofie doktorsexamen i Arbetslivsinriktad rehabilitering
  • 2015 Docent i Arbetslivsinriktad rehabilitering
  • 2017 Bitr. professor i Rehabiliteringsmedicin, med inriktning mot arbetslivsinriktad rehabilitering
  • 2020 Bitr. professor i Sociologi
  • 2021 Professor i Sociologi

Undervisning

  • Undervisar på kurser i sociologi, arbete och hälsa
  • Handleder doktorander som forskar kring klimataktivism och arbetsliv

Övriga uppdrag

  • Medlem i Editorial Board,
  • Redaktör för

 

Forskningsområden

Aktuellt

Organisation