91ÊÓÆ”

margu72

Mariana S Gustafsson

Universitetslektor, Docent

Ett högt digitaliserat samhälle ställer nya krav på vår demokrati och nya former av styrning och förvaltning inom offentlig sektor. Kunskap om dessa är en viktig nyckel för att kunna förstå och förvalta det digitala samhälle vi lever idag.

Bättre offentlig förvaltning med kunskap om digitalisering

Att fortsätta styra och förvalta ett alltmer digitaliserat samhälle på ett effektivt, rättssäkert och legitimt sätt är en utmaning idag. Vi behöver djupare förståelse och praktisk kunskap om hur kommunerna och regionerna tänker och agerar inför dessa utmaningar, vad de ser för möjligheter och hur de arbetar för att möta de höga kraven som kommer från ett kunskapsrikt och digitaliserat samhälle.

Offentlig förvaltning i det digitala samhället

Mitt forskningsintresse handlar om att förstå vad offentlig förvaltning och styrning är i det digitala samhället. Jag vill förstå hur det teknologiska samhället blir till genom att studera vilka effekter digitaliseringen medför i den offentliga sektorn. Jag vill också förstå hur den offentliga förvaltningen förändras då tjänstemännen och medborgarna använder komplexa tekniska informationssystem och verktyg för att förvalta och genomföra offentliga tjänster. Jag studerar vad ’tekniken’ betyder i statsvetenskaplig forskning om det digitala samhället samt hur konceptet används för att beskriva reformutvecklingen i den offentliga förvaltningen.

Automatiserat beslutsfattande i Socialtjänsten

Under 2019-2021 via praktiknära forskning fokuserar jag på spänningsfälten mellan olika logiker som styr institutioner, organisationer och professioner inom försörjningsstöd. Syftet är att undersöka spänningar och effekter av processautomatisering (RPA) i Socialtjänsten för organiseringen av arbete, service till klienter och interaktion mellan anställda. Forskningsfrågorna jag undersöker är: hur påverkas organisation av arbete, service till klienter och anställdas profession av implementering av RPA? Vilka policy- och praktikimplikationer visar resultaten? Vilka teorier kan förklara RPA för försörjningsstöd? Denna forskning finansieras av FORTE inom programmet för tillämpad välfärdsforskning.

Medborgarcentrerade offentliga e-tjänster: ett internationellt samarbete för utbyte av kunskap

Digitalisering av offentliga tjänster innebär olika utmaningar med hur dessa upptas och används av intressenter. Hur regeringar möter dessa utmaningar påverkar medborgarnas förtroende. En gemensam utmaning för Estland, Sverige, Ukraina och Vitryssland är hur regeringarna bibehåller legitimitet och kvalité när vissa e-tjänster används mer än andra, eller vissa regioner leder, medan andra släpar efter. Intressentengagemang och medborgarcentrerade offentliga e-tjänster är kritiska här. Vi ämnar samarbeta med forskare, praktiker och intressenter för att dela kunskap om medborgarcentrerad digitalisering av offentliga tjänster. Vi planerar för 2 minipiloter för att kartlägga problemet i olika kontext, samt att engagera intressenter genom minipiloter, workshops och feedback-diskussioner. Dessa kommer att resultera i upprättande av en arbetsstruktur och ett partnerskap för två nya FoU-ansökningar. Resultaten ska tjäna som en inkrementell och nedifrån och upp-process för reformering av offentliga tjänster. Samarbetsprojektet finansieras av Svenska institutet.

Strimman

Strimman - en föreläsningsserie vid Filosofiska fakulteten vid Linköpings universitet. Jag föreläser på temat Digitaliseringens omvandling.

Intervju med Östsvenska Handelskammaren; Hur mår demokratin?

Ett virus som drabbat hela världen och en svensk regeringskris ovanpå det. Hur påverkar det demokratin? Statsvetare Mariana S Gustafsson vid Linköpings universitet ger svaret: demokratin mår som vi människor, lite ensam och osynlig.

Publikationer

Omslag för publikation 'En utstÀllning med affischer och skyltar.'
(2023)

2025

Ahmed Kaharevic, Helena Iacobaeus, Mariana S. Gustafsson (2025) Proceedings of the Annual Hawaii International Conference on System Sciences, s. 2237-2247 (Konferensbidrag)
Vasil Navumau, Mariana S. Gustafsson, Olga Matveieva (2025) Rethinking Citizenship in Central and Eastern Europe: Insights from Education and Political Research (Kapitel i bok, del av antologi)

2024

Mariana S. Gustafsson, Aliaksei Kazlou, Elin Wihlborg (2024) ELECTRONIC GOVERNMENT, EGOV 2024, s. 218-233 (Konferensbidrag)
Olga Matveieva, Tetiana Mamatova, Yevgen Borodin, Mariana S. Gustafsson, Elin Wihlborg, Serhiy Kvitka (2024) PROCEEDINGS OF THE 57TH ANNUAL HAWAII INTERNATIONAL CONFERENCE ON SYSTEM SCIENCES, s. 2002-2011 (Konferensbidrag)

2022

Johanna Sefyrin, Mariana S. Gustafsson (2022) HUMAN CHOICE AND DIGITAL BY DEFAULT: AUTONOMY VS DIGITAL DETERMINATION, HCC 2022, s. 36-46 (Konferensbidrag)
Mariana S. Gustafsson (2022)
Ahmed Kaharevic, Helena Iacobaeus, Mariana S. Gustafsson (2022)

Projekt

Forskning

Hus pÄ en Äker.

Profilområde Samhällsomvandlingar

Samhällsomvandlingar (Societal transformations) möter de utmaningar som samhället står inför med ett övergripande angreppssätt som tar hänsyn till flera dimensioner. Tillsammans möter vi utmaningarna och bidrar till att utveckla innovativa lösningar.

Aktuella forskningsprojekt

Korta fakta

CV

  • 2022- Universitetslektor
  • 2018-2022 BitrĂ€dande lektor, Studierektor
  • 2017- Postdoktor i Statsvetenskap, IEI, Linköpings universitet
  • 2013-2017 Doktorand i Statsvetenskap, IEI, Linköpings universitet
  • 2012-2013 Expert i projektet FUSe, IEI, Linköpings universitet
  • 2009-2012 Analytiker, Oxford Research, Kirstiansand, Norge
  • 2007-2009 Forskningsassistent, LĂ€rande Lund, Lunds universitet
  • 2003-2006 Forskningsassistent, Pedagogiska institutionen, Lunds universitet

Utbildning

2017 - Fil.dr. i Statsvetenskap med huvudÀmne offentlig förvaltning, Linköpings universitet
2002 - Pol. mag. med huvudÀmne EU politik, Lunds universitet
2001 - MA med huvudÀmne Statsvetenskap, Central European University, Budapest

Undervisning

  • Handleder kandidat- och masteruppsatser 
  • Contemporary Issues in International Governance
  • Politiska system i jämförande perspektiv
  • Welfare Systems in Europe: Ideas, policies, and outcomes
     

Nyheter

Mariana Gustafsson.

Ny kurs om hur digitalisering och AI påverkar offentlig förvaltning

Med start vårterminen 2026 ges en ny kurs på Masterprogrammet i statsvetenskap med inriktning mot offentlig förvaltning. Kursen handlar om hur digitalisering och AI påverkar offentlig förvaltning.

MÀnniskor minglar pÄ en konferens.

Tvärvetenskaplig konferens om e-förvaltning och e-demokrati

Den internationella konferensen EGOV-CeDEM-ePART 2024 ägde rum 1–5 september 2024 i Belgien. Konferensen var välbesökt, med drygt 120 deltagare från 16 olika länder.

Medborgarskap och digitalisering

Utställningen Medborgarskap & digitalisering visas på Medicinska biblioteket under sommaren och hösten 2024 och bygger bland annat på forskning som bedrivs vid LiU av forskargruppen DINO.

Organisation