91ÊÓÆ”

Digitalt Norrköping

Two rows of book shelves. In the background and in the space between the shelves, there is a reading student  seated at a table.
Fotograf: Thor Balkhed

Ett digitalt Norrköping för alla! Projektet syftar till att kartlägga och analysera digitalt utanförskap och hur biblioteken och dess personal arbetar och utvecklar strategier för att öka inkludering och delaktighet.

Digitaliseringen förÀndrar samhÀllet i grunden och alla mÀnniskor pÄverkas pÄ olika sÀtt av dessa förÀndringar. Som i alla samhÀllsförÀndringar sÄ finns en förvÀntan om att utvecklingen Àr positiv och att alla ska fÄ del av den. Men sÄ Àr det inte. Digitaliseringen utmanar pÄ nya sÀtt och skapar nya klyftor i samhÀllen. Digitala klyftorna uppmÀrksammades redan för tjugo Är sedan, men idag Àr de mycket mer komplexa. Den svenska vÀlfÀrdsstatens höga ambitioner nÀr det gÀller inkludering, delaktighet och jÀmlikhet gör att det Àr sÀrskilt viktigt att arbeta med digital inkludering inte minst kommuner som finns nÀra medborgarna och tillhandahÄller de flesta offentliga tjÀnsterna.

Syfte och frÄgestÀllningar

Vi vill bidra till att utveckla bibliotekens roll för digital inkludering och hur bibliotekariernas kompetens kan utvecklas för att stödja medborgarnas digitala kompetenser. Projektet syftar till att kartlÀgga och analysera digitalt utanförskap och hur biblioteken och dess personal arbetar och utvecklar strategier för att öka inkludering och delaktighet.

Projektet organiseras kring tre frÄgestÀllningar:

  1. Vilka upplever ett digitalt utanförskap, pÄ vilka sÀtt hamnar de utanför och hur pÄverkar det deras möjligheter att ta del av samhÀllet?
  2. Vilka nya uppgifter tillkommer biblioteket och dess personal, och vilka stöd kan utvecklas?
  3. Hur kan digital delaktighet tolkas i relation till andra former av delaktighet i samhÀllet?

Bibliotekens roll för digital inkludering

Bibliotekets uppdrag att arbeta för digital inkludering i ett samhÀlle med nya utmaningar. Att inkludera alla Àr en stor utmaning. Idag stÄr nÀrmare en halv miljon svenskar utanför det digitala samhÀllet. Men det Àr svÄrt att definiera vad som Àr digital delaktighet och digital inkludering. Det handlar inte bara om att ha tillgÄng till tekniken, utan Àven att kunna anvÀnda den pÄ sÀkra sÀtt och förstÄ de tjÀnster som Àr tillgÀngliga.

VÄr forskargrupp har uppmÀrksammat bibliotekens centrala roll för att öka delaktigheten. Det finns sÄledes behov av mer forskning kring digitala inkludering och kompetens. Det handlar om vad som bidra till digitalt aktiva och kompetenta samhÀllsmedborgare. BÄde forskningen och politiken behöver förstÄ hur nya mönster eller grÀnsdragningar för digital kompetens och delaktighet formas och kan mötas.
 

På Norrköpings bibliotek har vi mött en hög ambition att arbeta med digital inkludering. Hit kommer människor och ber om hjälp. De kommunala folkbiblioteken ska enligt bibliotekslagen stödja digital delaktighet.

Digitala bokbussar

På Norrköpings stadsbibliotek genomfördes under 2016 ett försök med att under ett par helger omvandla en av bokbussarna till en digital mediebuss. Den besökte socioekonomiskt svaga områden som Navestad och Klockaretorpet. Vi i forskargruppen följde detta projekt och snarlika verksamheter på Motala bibliotek och regionbibliotekets engagemang i frågorna. En tydlig erfarenhet från alla dessa projekt är de höga och delvis nya krav som ställs på bibliotekarierna.

Nyheter

Kontakta oss

Relaterad forskning

Organisationer