Digitaliseringen förÀndrar samhÀllet i grunden och alla mÀnniskor pÄverkas pÄ olika sÀtt av dessa förÀndringar. Som i alla samhÀllsförÀndringar sÄ finns en förvÀntan om att utvecklingen Àr positiv och att alla ska fÄ del av den. Men sÄ Àr det inte. Digitaliseringen utmanar pÄ nya sÀtt och skapar nya klyftor i samhÀllen. Digitala klyftorna uppmÀrksammades redan för tjugo Är sedan, men idag Àr de mycket mer komplexa. Den svenska vÀlfÀrdsstatens höga ambitioner nÀr det gÀller inkludering, delaktighet och jÀmlikhet gör att det Àr sÀrskilt viktigt att arbeta med digital inkludering inte minst kommuner som finns nÀra medborgarna och tillhandahÄller de flesta offentliga tjÀnsterna.
Syfte och frÄgestÀllningar
Vi vill bidra till att utveckla bibliotekens roll för digital inkludering och hur bibliotekariernas kompetens kan utvecklas för att stödja medborgarnas digitala kompetenser. Projektet syftar till att kartlÀgga och analysera digitalt utanförskap och hur biblioteken och dess personal arbetar och utvecklar strategier för att öka inkludering och delaktighet.
Projektet organiseras kring tre frÄgestÀllningar:
- Vilka upplever ett digitalt utanförskap, pÄ vilka sÀtt hamnar de utanför och hur pÄverkar det deras möjligheter att ta del av samhÀllet?
- Vilka nya uppgifter tillkommer biblioteket och dess personal, och vilka stöd kan utvecklas?
- Hur kan digital delaktighet tolkas i relation till andra former av delaktighet i samhÀllet?