91ÊÓÆ”

marpe94

Marcus Persson

Universitetslektor, Docent

Min forskning utgår från ett sociomateriellt intresse i hur människor interagerar med teknik i arbetslivet och vilka konsekvenser teknikanvändningen har på arbetssätt, kompetens och sociala relationer.

Digitaliseringen av arbetslivet går fort framåt och förändrar de sociala och kroppsliga villkoren för hur individer förhåller sig till andra.

Digital kommunikationsteknologi, i form av mobiltelefoner och datorer, överbryggar temporala och spatiala begrÀnsningar och underlÀttar kommunikationen mellan individer. AnvÀndning av digital teknik kan bidra till ett mobilt och flexibelt arbetsliv samtidigt som det aktualiserar frÄgor om grÀnsdragning mellan arbetsliv och privatliv, och om distansarbetets produktivitet versus vÀrdet av fysiska möten mellan mÀnniskor.

Digitala arbetsredskap inom Àldreomsorgen

Digitalt medierade möten mellan individer kan föra mÀnniskor nÀrmare varandra men ocksÄ skapa distans, beroende pÄ hur tekniken anvÀnds. Inom Àldreomsorgen kan digitala arbetsredskap vara till nytta för vÄrdgivande personal, bland annat kan surfplattor anvÀndas för att underlÀtta kommunikationen med Àldre och anhöriga, och robotdjur kan anvÀndas som sÀllskap och samtalsÀmne. Men samma tekniker kan ocksÄ skapa problem om de anvÀnds som ersÀttning för mellanmÀnskliga möten. Att interagera med ett robotiskt sÀllskapsdjur kan vara bÄde roligt och rogivande men om det sker pÄ bekostnad av mÀnsklig interaktion uppstÄr frÄgor om innehÄllet i den omsorg som tillhandahÄlls.

Digitala verktyg laddade med vÀrderingar

Digital teknik mÄste ocksÄ förstÄs i det organisatoriska sammanhang som de anvÀnds. Tekniska artefakter Àr aldrig neutrala verktyg utan Àr alltid designade med idéer och symboliskt laddade med vÀrderingar som bygger pÄ normer och förutfattade meningar om de tilltÀnkta anvÀndarna. Det betyder att digitala verktyg mÄste anpassas till en organisationskultur och de yrkesverksamma individernas uppfattning om professionella ideal och vÀrderingar för att göras meningsfulla.

AI i arbetslivet vÀcker nya frÄgor till liv

MÀnniskor formar och formas av tekniken. Inte minst gÀller det sjÀlvlÀrande maskiner, sÄ kallad Artificiell Intelligens. AnvÀndningen av AI i arbetslivet vÀcker nya frÄgor till liv vad gÀller automatiserade processer och beslutsÀrenden, ansvarsfördelning mellan mÀnniska och maskin, samt kompetensförsörjning i organisationer. AnvÀndandet av AI i arbetslivet kan förenkla och effektivisera en rad olika processer som tidigare krÀvde manuellt arbete. Det betyder att vissa kompetenser, bland annat för administrativt arbete, inte lÀngre behövs medan det stÀlls krav pÄ nya kompetenser istÀllet. PÄ detta sÀtt kan anvÀndandet av AI skapa nya arbetssÀtt, nya kompetensbehov och nya arbetsroller i organisationer.

Uppdrag

Redaktör för tidskriften Sociologisk Forskning

Publikationer

2024

Clara Iversen, Marcus Persson, David Redmalm (2024) Ageing & Society (Artikel i tidskrift)
David Redmalm, Clara Iversen, Marcus Persson (2024) Journal of Aging Studies, Vol. 71, Artikel 101272 (Artikel i tidskrift)
Marcus Persson, Andreas Wallo (2024) Gender, Technology and Development, Vol. 28, s. 408-427 (Artikel i tidskrift)
Marcus Persson (2024) Socialmedicinsk Tidskrift, Vol. 101, s. 166-176 (Artikel i tidskrift)
Marcus Persson, Clara Iversen, David Redmalm (2024) Sociology of Health and Illness, Vol. 46, s. 1192-1211 (Artikel i tidskrift)

Forskningsprojekt

Nordisk forskargrupp

I media

UR Samtiden - Om det post-digitala samhället

Arbeten och möten i post-digital värld

Under pandemin har den digitala mötestekniken blivit vardag för allt fler, men vad gör zoomandet med oss? Medverkande: Malin Åkerström, prof emerita i sociologi, och Marcus Persson, docent i sociologi. Moderator: Jenny Björkman. Inspelat i Riksbankens jubileumsfonds lokaler i Stockholm den 8 mars 2022. Arrangör: Riksbankens jubileumsfond.



Nyheter

Relaterat innehåll