91Ƶ

23 november 2020

Professor Eva Hemmungs Wirtén får utmärkelsen Highly Commended Paper för sin artikel "How patents became documents, or dreaming of technoscientific order, 1895-1937". Varje år utser förlaget Emerald de mest exceptionella artiklarna i olika tidskrifter.

Eva Hemmungs Wirtén framför en gul vägg med en glödlampa. Hon leder forskningsprojektet Passim.
Eva Hemmungs Wirtén. Fotograf: Anders Norderman

Den prisade artikeln är den första att publiceras inom forskningsprojektet ”Patents as Scientific Information 1895-2010” (PASSIM). Den är publicerad i Journal of Documentation och valdes ut av en jury som en av de mest imponerande artiklarna i tidskriften under 2019.

har utdelats sedan 1993 för att uppmärksamma exceptionella bidrag av författare och reviewers till Emeralds tidskrifter och böcker under föregående år.

En helt oväntad men förstås väldigt uppmuntrande utmärkelse. Som forskare skriver vi ju för att bli lästa och det känns fantastiskt att texten och PASSIMs forskning uppmärksammas i det hav av artiklar som publiceras varje år, säger Eva Hemmungs Wirtén, professor i medierad kultur vid Tema Kultur och samhälle.

Eva Hemmungs Wirtén leder PASSIM vars forskning handlar om patent som en del av den vetenskapliga infrastrukturen. Projektet är finansierat med 22 miljoner kronor från mest prestigefulla anslag, ERC Advanced Grant.

Hon är den första och hittills enda svenska kvinnliga forskare inom humaniora och samhällsvetenskap som tilldelats ett ERC Advanced Grant, en finansieringsform som riktar sig till redan etablerade forskare i världsklass med betydande forskningsinsatser under de senaste 10 åren. Andra LiU-forskare som ingår i PASSIM är Martin Fredriksson, Johanna Dahlin, Isabelle Strömstedt, Mattis Karlsson och Johan Larson Lindal. Fyra ytterligare forskare är verksamma i projektet: José Bellido och Hyo Yoon Kang (University of Kent Law School) samt Björn Hammarfelt (Högskolan i Borås) och Gustav Källstrand (Nobelmuseet).

Läs mer om PASSIM

Mer forskning från Tema Q

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Helen Köpman och drottningen samtalar med huvuden tätt ihop

Från Kårallen till Europakommissionen

En bild på en glad ung kvinna i intimt samspråk med drottningen. Vem är kvinnan, vad pratar de om? Fler bilder dyker upp. Det tycks stå ”Kårhusgeneral Helen Köpman” på namnskylten.

Lisbeth Hägg står utanför ingång 23 på Campus Valla.

46 år på LiU – Lisbeth har sett universitetet utvecklas

”Det var med skälvande ben jag gick upp för märkesbacken”, säger Lisbeth Hägg, och minns även rädslan över att inte hitta rätt den första dagen. Året var 1979 – Lisbeth gjorde entré på Linköpings universitet och har inte lämnat Campus Valla än.

Krånglande ryggar blir hjälpta av BättreRygg

De flesta ryggar protesterar åtminstone någon gång i livet. Ofta är rörelse bästa hjälpen. Därför har forskare och fysioterapeuter i vården utvecklat vårdprogrammet BättreRygg, som nu uppmärksammats internationellt.