91ÊÓÆ”

29 september 2022

Forum Scientium har äntligen kunnat fira sitt 25-års-jubileum, efter pandemin. Firandet hölls på Campus US. Gamla och nya medlemmar kunde träffas över disciplinerna och diskutera sin forskning.

MÄnga generationer av forskare möttes under firandet
Flera generationer av aktiva och före detta medlemmar och forskare möttes under firandet. Fotograf: Pierfransesco Pagella

Firandet den 23-24 september bestod bland annat av seminarier i sal Belladonna och posterutstÀllningar i foajén i hus 511, VÀxthuset.

Forum Scientiums forskarskola Àr en av LiU:s mest etablerade tvÀrvetenskapliga forskarskolor, med syftet att frÀmja interaktioner vid grÀnssnitt mellan teknik, naturvetenskap, och medicin. Forum Scientium omfattar just nu 65 doktorander och postdoktorer, representerar fem avdelningar, frÄn bÄde medicinska och tekniska fakulteten.

- I dag var verkligen en succé! En sÄdan fantastisk Äterförening av briljanta hjÀrnor. Den hÀr typen av möten Àr en viktig sÀnkning av barriÀrer mellan discipliner, sÀger Rozalyn Simon, som Àr förestÄndare pÄ Forum Scientium tillsammans med Caroline Brommesson.

- MÄnga av deltagarna var verkligen glada över att trÀffas och fÄ möjligheten att prata om sitt arbete med andra grupper hÀr pÄ campus. Det blev vÀldigt mÄnga diskussioner om lÀtta, potentiella samarbeten och metoder som de relativt enkelt skulle kunna dela mellan sina grupper, fortsÀtter Rozalyn Simon.

Stefan Welin Klintström, som var med och bildade Forum Scientium och som nu lÀmnar över till Rozalyn Simon, hÄller med.

- Jag hoppas och tror att de intensiva diskussionerna under postersessionerna kommer att innebÀra att nya projekt föds, existerande projekt förbÀttras och att vi överhuvudtaget anvÀnder vÄra mÀnskliga resurser och analysutrustningar Ànnu bÀttre.

- LiU har aktiva framgÄngsrika forskargrupper inom fem institutioner, BKV, HMV, IFM, IMT och ITN, vid tvÄ fakulteter och tre Campus. Fredagens möte var en mycket god illustration till hur Forum bidrar med ett bra nÀtverk i grÀnsytan medicin-naturvetenskap-teknologi, sÀger Stefan Welin Klintström.

Vi bad nÄgra av deltagarna att ge sin bild av Forum Scientium.

Tino Ebbers, professor i kardiovaskulÀr fysiologi, HMV:

- Enligt min mening Àr det mest vÀrdefulla bidraget det sanna multidisciplinÀra sÀttet att se pÄ forskning, vilket resulterar i en mycket omfattande utbildning, som förbereder unga forskare för en karriÀr i olika roller inom akademi, industri eller sjukvÄrd.

- Bara genom att titta pÄ förelÀsningarna pÄ 25-Ärsjubileet sÄ inser man hur mÄnga unga forskare som genom Forum Scientium har fÄtt en fantastisk start i sin karriÀr, inom akademi, industri och sjukvÄrd. Riktigt imponerande! sÀger Tino Ebbers.

Sara Bergstrand, bitrÀdande professor inom mikrocirkulation, förestÄndare för nya forskarskolan NÀra vÄrd, HMV:

- Jag kÀnner glÀdje och stolthet över att vara en del i all denna bredd som finns inom Forum och som har speglats i dagens förelÀsningar. Forum Scientium bidrar till excellenta forskare som har förmÄga att kommunicera sin forskning bÄde till forskningsfinansiÀrer, industripartners, forskare och samhÀllet i stort. Att erbjuda en plattform för att nÀtverka och samarbeta för att stÀrka forskningen pÄ LiU, sÀger Sara Bergstrand.

Jan-Ingvar Jönsson, rektor, Linköpings universitet:

- Det Àr ju helt klart att det finns en stor stolthet och nöjdhet i vad Forum Scientium har uppnÄtt genom Ären Det handlar om nÀtverksbildning, kollegialt stöd doktorander emellan och ett framgÄngsrikt fokus pÄ vikten av tvÀrvetenskapligt, grÀnsöverskridande samarbete. Men ocksÄ en stor positiv kÀnsla inför framtiden, en optimism för nÀsta 25 Är, sÀger Jan-Ingvar Jönsson.

Kontakt

Forskarskolan Forum Scientium

Senaste nytt från LiU

Helen Köpman och drottningen samtalar med huvuden tÀtt ihop

Från Kårallen till Europakommissionen

En bild på en glad ung kvinna i intimt samspråk med drottningen. Vem är kvinnan, vad pratar de om? Fler bilder dyker upp. Det tycks stå ”Kårhusgeneral Helen Köpman” på namnskylten.

Lisbeth HÀgg stÄr utanför ingÄng 23 pÄ Campus Valla.

46 år på LiU – Lisbeth har sett universitetet utvecklas

”Det var med skälvande ben jag gick upp för märkesbacken”, säger Lisbeth Hägg, och minns även rädslan över att inte hitta rätt den första dagen. Året var 1979 – Lisbeth gjorde entré på Linköpings universitet och har inte lämnat Campus Valla än.

Krånglande ryggar blir hjälpta av BättreRygg

De flesta ryggar protesterar åtminstone någon gång i livet. Ofta är rörelse bästa hjälpen. Därför har forskare och fysioterapeuter i vården utvecklat vårdprogrammet BättreRygg, som nu uppmärksammats internationellt.