91ÊÓÆ”

19 juni 2025

För andra året i rad har en forskare vid avdelningen för optoelektronik vid Linköpings universitet tilldelats det prestigefyllda stipendiet från Stiftelsen Konung Carl XVI Gustafs 50-årsfond för vetenskap, teknik och miljö. Huotian Zhang kommer att formellt uppmärksammas av Sveriges kung vid en ceremoni på Kungliga slottet den 12 juni.

Huotian Zhang skakar hand med Sveriges kung
Huotian Zhang skakar hand med Sveriges kung.

Stipendiet är ett erkännande av Huotian Zhangs arbete inom organiska solceller (OPV – organic photovoltaics), en solenergiteknik baserad på organiska material som är flexibla, lätta och mer miljövänliga än traditionella kiselbaserade solceller.

"Min forskning fokuserar på att använda organiska material för att utvinna solenergi", säger han. "Jag är särskilt fascinerad av den grundläggande fysiken bakom hur dessa material omvandlar ljus till elektricitet."

Han är ursprungligen från Kina och tog sina kandidat- och masterexamen vid Fudanuniversitetet, innan han flyttade till Sverige för att doktorera i tillämpad fysik vid LiU. Sedan dess har han fokuserat på att utveckla hållbara energilösningar, med särskild betoning på att använda AI för att snabba upp design och tillverkning av OPV-enheter. En av hans senaste upptäckter är en teoretisk modell som kan förutsäga den maximala verkningsgraden för solceller baserat på data om ljusabsorption. Nu planerar han att ta detta ett steg längre genom att kombinera robotiserad tillverkning med maskininlärning för att optimera OPV-prestanda – ett angreppssätt som kan revolutionera utvecklingen av solmaterial.

"Jag är verkligen hedrad över att få detta stipendium", säger Zhang. "Det är ett erkännande inte bara av mitt arbete utan också av vikten av forskning inom hållbar energi. Jag tror att urvalet speglar hur relevant detta ämne är idag, och jag är särskilt tacksam mot mina handledare, professor Olle Inganäs och professor Feng Gao, vars stöd och tro på forskningen har varit ovärderlig."

Huotian Zhang
Huotian Zhang

Framtida planer

Som en del av stipendieplanen kommer Huotian att besöka Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg i Tyskland, en global ledare inom AI-drivna materialvetenskaper.

"Besöket kommer att ge mig praktisk erfarenhet av avancerade tillverkningstekniker och hjälpa till att bygga viktiga samarbeten för att föra forskningen framåt," förklarar han.

Utöver sin akademiska betydelse kan Huotian Zhangs arbete också bidra till att Sverige når sina klimatmål.

"Jämfört med traditionella kiselbaserade solpaneler kräver OPV mindre energi att tillverka och kan användas på mer flexibla sätt. Det är fortfarande en teknik under utveckling, så det finns mycket utrymme för förbättring, och jag tror att min forskning kommer att hjälpa till att påskynda dess detta och kommersialisering."

Relaterat innehåll

PortrÀtt( Feng Gao).

Prestigefyllt fysikpris till Feng Gao

Årets Göran Gustafssonpris i fysik går till LiU-professorn Feng Gao. Hans forskning fokuserar på hur nya material kan användas för nästa generations solceller och lysdioder bland annat. Prissumman ligger på totalt 7,5 miljoner kronor.

Forskare hÄller en lysande glasplatta i pincett.

Framtidens lysdioder är billiga och miljövänliga

Kostnad, teknisk prestanda och miljöpåverkan – det är de tre viktigaste aspekterna för att en ny typ av lysdiodsteknik ska få brett kommersiellt genomslag på i samhället. Det har LiU-forskare kommit fram till i ett tvärvetenskapligt samarbete.

Forskare i labbrock hÄller blÄ platta (solcell) med pincett.

Så kan giftfria och effektiva solceller tillverkas

Storskalig produktion av organiska solceller med hög effektivitet och minimal miljöpåverkan. Det kan nu bli möjligt genom en ny designprincip som utvecklats vid LiU.

Senaste nytt från LiU

Studenter frÄn kursen From Lab to Market deltar i rundvandring i labbet

Från labb till marknad med studenters hjälp

I takt med att världen söker hållbara energilösningar har grön vätgas seglat upp som en nyckelspelare i omställningen. Vid Linköpings universitet får studenter nu chansen att arbeta med verkliga utmaningar kopplade till denna teknik.

Valentin Polishchuk.

Miljonstöd till forskningsprojekt som stärker Norrköping och universitetet

Tre projekt vid Campus Norrköping får 3,9 miljoner kronor från Norrköpings fond för forskning och utveckling för att stärka lokal samhällsutveckling och universitetets forskningsmiljö.

MÄlvakt med armarna i kors

Hon får både fotboll och studier i mål

Som målvakt i IFK Norrköping har Sofia Hjern varit med på klubbens resa från division ett till damallsvenskan. Nu har hon även kallats till A-landslaget – samtidigt som hon läser beteendevetenskap vid Linköpings universitet.