91ÊÓÆ”

13 maj 2024

Den här sommaren anländer Dr. Alex Gillett till Linköpings universitet (LiU) från University of Cambridge, Storbritannien. Han har tilldelats ett Wallenberg Academy Fellows-stipendium och kommer att använda finansieringen för att bygga sitt eget laboratorium för forskning inom området optoelektronik.

Fotograf: Olov Planthaber
Genom en lång ansökningsprocess fick Alex Gillett slutligen finansiering från The Knut and Alice Wallenberg Foundation för att komma till Linköpings universitet. Här kommer han att etablera sitt eget laboratorium för ultrahastig optisk spektroskopi.
"Jag kommer att kunna skjuta prover med mycket, mycket korta ljuspulser, en miljondel miljarddel av en sekund", säger han.

Genom detta hoppas han kunna studera hur material fungerar och förstå deras användbara beteende, som att generera elektricitet i en solcell eller konvertera elektricitet till ljus i en ljusemitterande diod. Genom denna kunskap kommer han sedan att designa nya material.
"Den korta laserpulsdurationen är på en liknande tidskala som rörelsen hos elektroner i ett material, vilket kommer att möjliggöra för mig att studera hur solceller och ljusemitterande dioder fungerar på de snabbaste tidsskalorna", säger han.

Förklarar sin nyfikenhet på att förstå material ytterligare ger han ett exempel, ett nyligen intresse för hur vibrationskopplingar fungerar i ett material.
"Tänk dig en molekyl, bestående av atomer och kemiska bindningar. När den bara sitter där är den inte stilla, utan vibrerar och rör sig vid fasta frekvenser som bestäms av strukturen hos dessa atomer. Dessa vibrationer och rörelser kan styra hur materialet beter sig, till exempel om det emitterar ljus eller absorberar ljus. Jag är mycket intresserad av att lära mig hur dessa vibrationer och rörelser kan driva de viktigaste processerna som ligger till grund för hur ett material fungerar i en enhet", säger han.

Laboratoriet, och Alex Gillett, kommer att vara en del av materialforskningen vid Institutionen för fysik, kemi och biologi vid LiU. Dr. Gillett hittade Linköping genom Professor Feng Gao, redan aktiv vid LiU i sin egen forskargrupp.
"Jag känner Professor Feng Gao genom tidigare samarbeten. Jag träffade honom igen på en konferens för några år sedan och han föreslog att jag skulle ansöka om Wallenberg Academy Fellows-stipendiet. Jag gillar verkligen forskningsmiljön här på LiU. Den är mycket öppen, har mycket bra infrastruktur och det finns många personer som arbetar inom liknande områden som jag kan samarbeta med", säger han.

Wallenberg-stipendiet kommer att ge honom resurserna för att etablera sitt laboratorium för ultrahastig optisk spektroskopi och också anställa personal för att starta sin forskargrupp.
"Jag kommer att anställa postdoktorer och doktorander. Förhoppningsvis kommer jag därifrån att kunna erhålla fler finansieringsbidrag och växa gruppen till att bli större under de kommande åren."

Kontakt

Relaterat innehåll

PortrÀtt( Feng Gao).

Prestigefyllt fysikpris till Feng Gao

Årets Göran Gustafssonpris i fysik går till LiU-professorn Feng Gao. Hans forskning fokuserar på hur nya material kan användas för nästa generations solceller och lysdioder bland annat. Prissumman ligger på totalt 7,5 miljoner kronor.

Forskare hÄller en lysande glasplatta i pincett.

Framtidens lysdioder är billiga och miljövänliga

Kostnad, teknisk prestanda och miljöpåverkan – det är de tre viktigaste aspekterna för att en ny typ av lysdiodsteknik ska få brett kommersiellt genomslag på i samhället. Det har LiU-forskare kommit fram till i ett tvärvetenskapligt samarbete.

Forskare i labbrock hÄller blÄ platta (solcell) med pincett.

Så kan giftfria och effektiva solceller tillverkas

Storskalig produktion av organiska solceller med hög effektivitet och minimal miljöpåverkan. Det kan nu bli möjligt genom en ny designprincip som utvecklats vid LiU.

Senaste nytt från LiU

Helen Köpman och drottningen samtalar med huvuden tÀtt ihop

Från Kårallen till Europakommissionen

En bild på en glad ung kvinna i intimt samspråk med drottningen. Vem är kvinnan, vad pratar de om? Fler bilder dyker upp. Det tycks stå ”Kårhusgeneral Helen Köpman” på namnskylten.

Lisbeth HÀgg stÄr utanför ingÄng 23 pÄ Campus Valla.

46 år på LiU – Lisbeth har sett universitetet utvecklas

”Det var med skälvande ben jag gick upp för märkesbacken”, säger Lisbeth Hägg, och minns även rädslan över att inte hitta rätt den första dagen. Året var 1979 – Lisbeth gjorde entré på Linköpings universitet och har inte lämnat Campus Valla än.

Krånglande ryggar blir hjälpta av BättreRygg

De flesta ryggar protesterar åtminstone någon gång i livet. Ofta är rörelse bästa hjälpen. Därför har forskare och fysioterapeuter i vården utvecklat vårdprogrammet BättreRygg, som nu uppmärksammats internationellt.