91ÊÓÆ”

06 mars 2025

Maria Huge-Brodin, professor i miljölogistik vid Linköpings universitet, har utsetts till årets mottagare av NVF:s pedagogiska pris.

Maria Huge-Brodin.
Maria Huge Brodin är Sveriges första professor i Miljölogistik. Fotograf: Anna Nilsen

Priset, som delas ut av den svenska avdelningen inom Nordiskt Vägtekniskt Förbund (NVF). NVF skall främja utvecklingen inom väg-, vägtrafik- och vägtransportområdet genom samarbete mellan fackfolk i Danmark, Finland, Färöarna, Island, Norge och Sverige. En avgörande del av denna strävan är att sprida kunskaper om vägtransportsystemets olika delar och tillämpningsperspektiv. Prissumman är 25 000 SEK och delas årligen ut till en individ eller grupp som utmärker sig inom området.

Juryns motivering lyfter fram Maria Huge-Brodins starka personliga engagemang och vetenskapliga ansats till lärande. Hennes pedagogiska metodik, som bygger på aktuell forskning och innovativa undervisningsmetoder, har inspirerat många inom vägtransportsektorn. Hon har särskilt utmärkt sig genom att anpassa sin undervisning till olika målgrupper, skapa engagemang och uppmuntra kritiskt tänkande.

Jag blev väldigt glad och överraskad av beskedet. Det är en stor ära att få denna utmärkelse och det känns fantastiskt att mitt arbete uppmärksammas på detta sätt," säger Maria Huge-Brodin.

Ett av prisets viktigaste kriterier är förmågan att sätta in kunskapen i ett samhälleligt och verklighetsnära sammanhang. Maria Huge-Brodin har genom sin undervisning och forskning bidragit till att förståelsen för vägtransportens roll i ett hållbart samhälle fördjupats. Hon har även aktivt uppmuntrat internationellt samarbete och innovativa lösningar inom området.

NVF:s pedagogiska pris speglar organisationens strävan att sprida kunskap och utveckla kompetens inom vägtransportsektorn. Maria Huge-Brodins insatser är ett lysande exempel på hur pedagogik och forskning kan samverka för att främja utveckling och innovation inom branschen, säger Petter Åsman som är sekreterare i den svenska NVF-avdelningen.

Nordiskt Vägtekniskt Förbund (NVF) grundades 1935 och är ett offentligt-privat samarbete med cirka 320 medlemsorganisationer från Danmark, Färöarna, Finland, Island, Norge och Sverige. NVF:s syfte är att dela och utveckla kunskap samt bästa praxis inom väg- och transportsektorn genom arbetsgrupper där specialister från både offentlig och privat sektor möts för att utbyta erfarenheter.

NVF:s motivering

Maria Huge Brodin.
150 Är gammal Àr jÀrnvÀgen fortfarande det mest miljövÀnliga transportmedlet. Fotograf: Anna Nilsen

Maria Huge Brodin Àr Sveriges första professor i Miljölogistik. Hennes insatser har bidragit till att sÀtta logistik och miljö pÄ agendan och hon har genom tillÀmpade forskningsprojekt skapat engagemang och kunskapsspridning bland nÀringslivsaktörer. Hennes forskning har bidragit till utveckling av hÄllbar logistik och som en del av det minskad miljöpÄverkan frÄn vÀgtransporter. Maria har ett mycket starkt engagemang och gedigen kunnighet inom sakfrÄgorna och en stor noggrannhet och skicklighet nÀr det gÀller vetenskapliga metoder och hantverket att bedriva forskning.

Maria har gjort pedagogiska insatser bÄde i grundutbildning och forskarutbildning pÄ Linköpings universitet. Inom sin forskning har hon handlett ett antal unga forskare till doktorsexamen som betyder att hennes insatser gör att kunskapen sprids vidare genom yngre generationer, dÀr flera individer har fortsatt inom akademi och nÀringsliv. Maria har ett sÀllsynt engagemang i sina doktorander och Àr en samtidigt kravstÀllande som lyhörd och varmhjÀrtad handledare som driver och anpassar processen med hÀnsyn till individens styrkor och svagheter, intressen och personlighet.

Kontakt

Läs mer om transportforskningen på LiU

Organisation

Senaste nytt från LiU

Helen Köpman och drottningen samtalar med huvuden tÀtt ihop

Från Kårallen till Europakommissionen

En bild på en glad ung kvinna i intimt samspråk med drottningen. Vem är kvinnan, vad pratar de om? Fler bilder dyker upp. Det tycks stå ”Kårhusgeneral Helen Köpman” på namnskylten.

Lisbeth HÀgg stÄr utanför ingÄng 23 pÄ Campus Valla.

46 år på LiU – Lisbeth har sett universitetet utvecklas

”Det var med skälvande ben jag gick upp för märkesbacken”, säger Lisbeth Hägg, och minns även rädslan över att inte hitta rätt den första dagen. Året var 1979 – Lisbeth gjorde entré på Linköpings universitet och har inte lämnat Campus Valla än.

Krånglande ryggar blir hjälpta av BättreRygg

De flesta ryggar protesterar åtminstone någon gång i livet. Ofta är rörelse bästa hjälpen. Därför har forskare och fysioterapeuter i vården utvecklat vårdprogrammet BättreRygg, som nu uppmärksammats internationellt.