Användningen och marknadsföringen av nikotinsnus, som inte innehåller tobak, ökar i bland annat Storbritannien, USA och Sverige. Nikotin är beroendeframkallande och får bland annat blodtrycket och hjärtfrekvensen att stiga direkt efter intag. Men det är oklart vad som händer i kroppen när snusanvändare slutar med snus.
Tidigare forskning inom området har varit observationsstudier som jämfört snusare och icke-snusare med varandra, men från sådana studier går det inte att dra slutsatser om orsak och verkan. I den aktuella studien har forskare studerat skillnader som uppträder i samband med snusstopp.
– Vi visar på en kliniskt betydelsefull blodtrycksstegring efter snusstopp och vi tycker att om vården uppmuntrar folk att sluta snusa är det säkrast att också kontrollera blodtrycket efter ett tag. Effekten på blodtrycket kan variera mellan personer. Någon som har problem med blodtrycket och slutar snusa kanske behöver få blodtrycksmedicinen justerad efter några månader, säger Fredrik Nyström, professor vid Institutionen för hälsa, medicin och vård vid Linköpings universitet och överläkare i internmedicin vid Universitetssjukhuset i Linköping, som ledde studien som publicerats i tidskriften Harm Reduction Journal.
Fredrik Nyström menar att resultaten från studien, som behöver undersökas vidare i fler studier, talar för att personer som slutar snusar och som har problem med hjärt-kärlsjukdom kan behöva följas upp av vården för att se om deras värden och vikt försämrats.
Oväntad höjning av blodtrycket
Studiedeltagarna var 18 till 70 år gamla, hade normalt blodtryck och majoriteten (65%) var män. De flesta (65%) använde tobakssnus, medan 32% använde nikotinsnus (vitt snus) och 3% använde båda typerna av snus. Tobakssnus är förbjudet i EU, med undantag för i Sverige.
Vid studiens början lämnade deltagarna blodprover. Forskarna mätte bland annat blodsocker, blodfetter och insulin. Deltagarna svarade också på enkäter om kost och träning, och fick sitt blodtryck och sin vikt mätt. Efter fyra veckor, och i studiens slut efter tolv veckor, upprepades mätningarna. Under hela studien mätte deltagarna varje dag sitt blodtryck hemma med halvautomatisk utrustning.
Forskargruppen har tidigare visat att snus med nikotin höjer blodtrycket direkt efter intag. De väntade sig därför att blodtrycket skulle sjunka hos de 33 personerna som inte längre använde snus under studien. Men fyndet blev ett annat.
– Det vi såg var att blodtrycket steg hos dem som slutat snusa, i genomsnitt 3,7 mm Hg. Det tycker vi är förvånande. Vi hittar inget som riktigt kan förklara det. Deltagarna gick upp i genomsnitt 1,8 kilo i vikt, men det ska inte ge sådana skillnader i blodtryck, säger Fredrik Nyström.
Fredrik Nyström menar att en höjning om 3,7 mm Hg i systoliskt blodtryck är mycket för en grupp som denna där personerna hade normalt blodtryck från början. Blodtrycksökningen är ungefär lika stor som i en av forskargruppens tidigare studier om effekten av att äta lakrits under en period. För högt blodtryck, som också kallas hypertension, ökar risken för hjärtkärlsjukdom.
Studiedeltagarnas blodtryck planade ut efter ett par veckor och låg sedan kvar på den högre nivån under de följande två månaderna.
Många lyckades sluta snusa
En obesvarad fråga är vad som skulle hända med blodtrycket om personerna började använda snus igen. Det kunde forskarna inte undersöka i studien eftersom alltför få återföll i snusanvändning.
– De officiella siffrorna säger att mer än hälften som försöker sluta snusa återfaller, så studien var upplagd så att det naturligt skulle uppträda två grupper: en grupp som lyckades sluta snusa under hela studieperioden och en grupp som började snusa igen. Tanken var att vi då skulle kunna se vad som händer när man börjar snusa igen efter ett uppehåll. Men folk lyckades sluta med snusandet i mycket större utsträckning än vad vi väntat oss, säger Fredrik Nyström
Det föll sig nämligen så att av de 37 personerna som inkluderades i studien, lät 33 bli att snusa under alla tolv veckorna som studien pågick. Därför bygger studiens fynd helt på gruppen som slutat snusa och det blev ingen jämförelsegrupp som återföll i snusande.
Studien har finansierats med stöd av Region Östergötland och Konung Gustaf V:s och Drottning Victorias Stiftelse. Ett par av forskarna bakom studien har fått konsultarvode från flera läkemedelsbolag inom hypertension- och diabetesområdena, och Fredrik Nyström har fått konsultarvode från Haypp Group och tankesmedjan Environment and Public Health Institute. Arvodena rörde inte det aktuella forskningsprojektet. Organisationerna har inte varit involverade i studien, och de har inte påverkat upplägget eller artikelns utformande.
Artikeln: , Peder af Geijerstam, Annelie Joelsson, Karin Rådholm och Fredrik H. Nyström, (2025), Harm Reduction Journal, publicerad online 16 april 2025, doi: https://doi.org/10.1186/s12954-025-01195-y