91Ƶ

18 juni 2025

LRF och Agtech Sweden varnar för driftstopp när äldre mobilnät avvecklas – ny rapport ger konkreta råd för lantbrukare att agera i tid.

Dosa för pump från gödselbrunn för mobil styrning.
Dosa för pump från gödselbrunn för mobil styrning.

Under 2025 avvecklas 2G- och 3G-näten i Sverige, vilket kan få allvarliga konsekvenser för jord- och skogsbruket. Många tekniska system inom lantbruket, särskilt utrustning installerad före 2021, saknar stöd för modernare nätverk som 4G och 5G. Nu lanserar Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) i samarbete med Agtech Sweden en ny handbok som vägleder lantbrukare i hur de bör agera för att undvika driftstörningar.

Risk för omfattande störningar

Utrustning som autostyrning, bevattningssystem, mjölkrobotar, väderstationer, larm och övervakningssystem riskerar att sluta fungera när äldre mobilnät släcks. Många av dessa system bygger på kommunikation via 2G eller 3G, vilket gör dem sårbara vid teknikskiftet. Även så kallad M2M-teknik (Machine to Machine) påverkas, eftersom en stor del av den ännu inte stödjer 4G eller 5G.

Teknikskiftet handlar inte bara om mobiltelefoner, utan påverkar hela gårdens infrastruktur, från maskiner till kommunikationssystem, säger Kristian Petersson, sakkunnig på LRF.

Handbok med konkreta råd

Den nya rapporten innehåller en rad konkreta rekommendationer:

  • Inventera all uppkopplad utrustning

  • Kontrollera täckning för 4G och 5G i området

  • Skapa en uppgraderingsplan – vissa enheter kan uppgraderas med nya kretskort, andra kan kräva systembyte

För framtida behov rekommenderas också att överväga alternativa lösningar som privata 5G-nät, WiFi-baserade system eller strömsnåla IoT-lösningar – teknik som bättre möter en växande digitalisering i jordbruket.

Utbyggnad inte alltid tillräcklig

Mobiloperatörer menar att utbyggnaden av 4G och 5G ska ske parallellt med avvecklingen av äldre nät, men många LRF-medlemmar rapporterar om försämrad täckning och oro för långvariga effekter på drift och produktivitet.

En viktig del i vårt arbete är att stötta medlemmar som oroar sig för sin uppkoppling. Vi för en löpande dialog med Post- och Telestyrelsen och driver på för att övergången ska bli så smidig som möjligt, säger Kristian Petersson.

Handboken "Teknikskiftet från 2G och 3G – påverkan på lantbruket och tips om vad som kan göras" är framtagen av LRF i samarbete med Tommy Ljunggren, Ljunggren Consulting Team AB och Agtech Sweden inom ramen för Kunskapsnavet för jordbrukets digitalisering. Den finns att ladda ner i digital form via LRF:s webbplats och här.

Ladda ner din exemplar av rapporten

Kontakt

 Utforska Kunskapsnav för jordbrukets digitalisering

Senaste nytt från LiU

Studenter från kursen From Lab to Market deltar i rundvandring i labbet

Från labb till marknad med studenters hjälp

I takt med att världen söker hållbara energilösningar har grön vätgas seglat upp som en nyckelspelare i omställningen. Vid Linköpings universitet får studenter nu chansen att arbeta med verkliga utmaningar kopplade till denna teknik.

Valentin Polishchuk.

Miljonstöd till forskningsprojekt som stärker Norrköping och universitetet

Tre projekt vid Campus Norrköping får 3,9 miljoner kronor från Norrköpings fond för forskning och utveckling för att stärka lokal samhällsutveckling och universitetets forskningsmiljö.

Målvakt med armarna i kors

Hon får både fotboll och studier i mål

Som målvakt i IFK Norrköping har Sofia Hjern varit med på klubbens resa från division ett till damallsvenskan. Nu har hon även kallats till A-landslaget – samtidigt som hon läser beteendevetenskap vid Linköpings universitet.