91ÊÓÆ”

perfr71

Per Frankelius

Universitetslektor, Docent

Samhället står inför stora utmaningar. Flera har sin lösning inom lantbruket. I min forskning är siktet inställt mot målet att förstå och stimulera innovativa processer inom främst lantbruket. En nyckel är marknadsföring.

Presentation

Min forskningstriangel: innovation, marknadsföring och omvärldsanalys

Den röda tråden i min forskning är innovativa processer. Ibland leder sådana fram till innovationer. Begreppet innovation definierar jag förenklat som ”originella koncept som vinner insteg i samhället”. Därför, vill jag hävda, är marknadsföring och omvärldsfaktorer en naturlig del i innovation.

I min doktorsavhandling utvecklades ett försök till en teori kring omvärldsprocesser utifrån en studie av DNA-vetenskapen.

Sedan dess har jag studerat t.ex. uppfinningars betydelse och affärsutveckling i miljöteknikföretag. Ett mål har varit att utveckla visuella modeller av företags utveckling över tid. Jag har velat förstå samspelet mellan innovativa processer och omvärlden. Jag är särskilt intresserad av ”X-faktorer”, d.v.s. omvärldsfaktorer som inte är centrala i de ekonomiska modellernas huvudfåra.

Tidigt växte det fram en vision om att utveckla en ”naturekonomisk teori”. En följd var att jag 1996 insåg att Carl von Linnés mest kända bok inte fanns översatt från latinet. Mina studier, delvis nere i källarvalven hos Linnean Society i London, resulterade i en översättning av ”Systema Naturae” (i samarbete med Bertil Aldén). Analysen visade att Linné främst var innovationsekonom i lika hög grad som ”blomsterkung”.

Min nuvarande forskning är inriktad mot att förstå och stimulera innovationer inom lantbruk.

Publikationer

2023

Per Frankelius (2023)
Besmag Glaa, Andrea Fried, Per Frankelius (2023) Journal of Standardisation, Vol. 2 (Artikel i tidskrift)

2021

Lisa Blix Germundsson, Per Frankelius, Charlotte Norrman (2021) International Food and Agribusiness Management Review, Vol. 24, s. 993-1004 (Artikel i tidskrift)

2020

Per Frankelius (2020) Agronomy Journal, Vol. 112, s. 3216-3221 (Artikel i tidskrift)
Hugo Guyader, Mikael Ottosson, Per Frankelius, Lars Witell (2020) Journal of Service Management, Vol. 31, s. 839-859 (Artikel i tidskrift)

Innovationsmiljön och kunskapsnavet

Relaterade nyheter vid Linköpings universitet

Plenarmöte i Berlin.

Plenarmöte i Berlin om standardisering av lantbruksdata

Den 11-13 mars hölls en internationell standardiseringskonferens i Berlin om lantbruksdata och AI, arrangerad av ISO-kommittén "Data-driven agrifood systems".

En gruppbild.

Hur stärker Irland sitt lantbruk?

Den 4–6 februari deltog Agtech Sweden och Kunskapsnav för jordbrukets digitalisering från Linköpings universitet i en delegationsresa till Irland, arrangerad av Jordbruksverket inom AKIS analysgrupp.

Gruppbild med deltagare, kursansvarig och förelÀsare.

Agtech och Kunskapsnavet i fokus för driftledarstudenter

Föreläsning, rundtur i verkstaden och besök på en innovationsgård. Folkuniversitetets driftledarstudenter fick ett matigt studiebesök i Linköping.

Organisationer