91ÊÓÆ”

19 mars 2025

Den 11-13 mars deltog vi i en internationell standardiseringskonferens, även kallad Plenarmöte, i Berlin tillsammans med den tekniska ISO-kommittén "Data-driven agrifood systems" (ISO/TC 347). Kommittén samlar experter från 25 länder och konferensen ägde rum på den tyska standardiseringsorganisationen Deutsches Institut für Normung (DIN).  

Plenarmöte i Berlin.
Plenarmötet i Berlin pågick i flera dagar.

Det svenska teamet bestod av Anders Thellberg, Projektledare på SIS, Tomas Klingström från SLU, och Per Frankelius från Linköpings universitet. Per och Tomas representerade Kunskapsnav för jordbrukets digitalisering, men Tomas hade även SLU Gigacow-hatten på sig och Per bar även Agtech Sweden-hatten.

Anders Thellberg, SIS, Per Frankelius, LiU och Tomas Klingström, SLU.
Anders Thellberg, SIS, Per Frankelius, LiU och Tomas Klingström, SLU.

– Vi hade många intressanta samtal med personer från t.ex. Japan, Senegal, Indien, USA och Norge. Allmänt kan man säga att det här är en milstolpe i lantbrukets historia. ISO-kommittén tar ett helhetsgrepp över data i lantbruket och det är en ynnest för oss att få vara med i detta äventyr, reflekterade Per Frankelius.

– Standardisering är både kreativa och formella processer och det är strikt reglerat vilka som får vara med på sådana här aktiviteter. Vi fick vara med helt enkelt för att vi har ett formellt deltagande i SIS kopplat till just ISO/TC 34, reflekterade Tomas Klingström.

Under konferensen deltog vi bland annat i arbetsgruppen "Annotating agrifood data for AI". Diskussionerna var sofistikerade och rörde data, AI och hur vi kan förbereda världens jordbruk för en framtid där AI spelar en stor roll.

Kontakt

Kunskapsnav för jordbrukets digitalisering

Senaste nytt från LiU

Helen Köpman och drottningen samtalar med huvuden tÀtt ihop

Från Kårallen till Europakommissionen

En bild på en glad ung kvinna i intimt samspråk med drottningen. Vem är kvinnan, vad pratar de om? Fler bilder dyker upp. Det tycks stå ”Kårhusgeneral Helen Köpman” på namnskylten.

Lisbeth HÀgg stÄr utanför ingÄng 23 pÄ Campus Valla.

46 år på LiU – Lisbeth har sett universitetet utvecklas

”Det var med skälvande ben jag gick upp för märkesbacken”, säger Lisbeth Hägg, och minns även rädslan över att inte hitta rätt den första dagen. Året var 1979 – Lisbeth gjorde entré på Linköpings universitet och har inte lämnat Campus Valla än.

Krånglande ryggar blir hjälpta av BättreRygg

De flesta ryggar protesterar åtminstone någon gång i livet. Ofta är rörelse bästa hjälpen. Därför har forskare och fysioterapeuter i vården utvecklat vårdprogrammet BättreRygg, som nu uppmärksammats internationellt.

Taggar