91ÊÓÆ”

12 juni 2025

Vid Biogas Solutions Research Center:s sommarkonferens i Linköping presenterade doktoranden Konrad Smolarczyk ett nytt beslutsstöd som specifikt är utformat för att underlätta mer hållbara val inom tung godstransport på långväga sträckor.

Konrad Smolarczyk presenterar sitt nya beslutsstöd för hÄllbara transportval.
Konrad Smolarczyk presenterar sitt nya beslutsstöd för hållbara transportval.

Under sin presentation betonade Konrad Smolarczyk det akuta behovet av att minska utsläppen från vägtransporter, som idag står för cirka 21 % av Europas växthusgasutsläpp. Även om efterfrågan på grönare transporter ökar, har många företag och beslutsfattare fortfarande svårt att välja de mest hållbara och praktiska alternativen.

För att bidra till en lösning har Konrad Smolarczyk utvecklat en multikriterieanalysmodell som jämför nuvarande transportalternativ – som diesel-, el- och biogasfordon – utifrån fyra centrala dimensioner: tekniska, miljömässiga, ekonomiska och sociala.

– Många befintliga utvärderingar fokuserar bara på siffror som bränslekostnad eller utsläpp, sa Konrad Smolarczyk. Men vi behöver också inkludera viktiga kvalitativa faktorer som inte alltid kan mätas direkt.

Konrad Smolarczyk.
Med hjälp av en färgkodad analysmodell vill doktoranden Konrad Smolarczyk hjälpa företag och beslutsfattare att navigera komplexiteten i hållbara transportlösningar.Fotograf: Teiksma Buseva

Modellen använder ett färgkodat betygssystem som gör det lättare att förstå och jämföra styrkor och svagheter hos varje alternativ. Till exempel får diesel höga betyg för kostnad och tillförlitlighet, men låga betyg för utsläpp. Alternativ som komprimerad biogas och flytande naturgas (LNG) visar potential, men resultat från olika studier varierar – vilket belyser hur komplext det är att fatta hållbara beslut.

Sveriges nationella klimatmål – att minska inrikes transportutsläpp med 70 % jämfört med 2010 års nivåer till 2030 – utgjorde bakgrunden till presentationen. Konrad Smolarczyk underströk att ambitiösa mål som dessa kräver praktiska verktyg som stöd.

– Det här verktyget hjälper till att visualisera kompromisser mellan olika lösningar, förklarade Konrad Smolarczyk. Det kan vägleda företag, kommuner och beslutsfattare till mer informerade och balanserade beslut.

Läs mer om biogasforskning på LiU

Senaste nytt från LiU

Studenter frÄn kursen From Lab to Market deltar i rundvandring i labbet

Från labb till marknad med studenters hjälp

I takt med att världen söker hållbara energilösningar har grön vätgas seglat upp som en nyckelspelare i omställningen. Vid Linköpings universitet får studenter nu chansen att arbeta med verkliga utmaningar kopplade till denna teknik.

Valentin Polishchuk.

Miljonstöd till forskningsprojekt som stärker Norrköping och universitetet

Tre projekt vid Campus Norrköping får 3,9 miljoner kronor från Norrköpings fond för forskning och utveckling för att stärka lokal samhällsutveckling och universitetets forskningsmiljö.

MÄlvakt med armarna i kors

Hon får både fotboll och studier i mål

Som målvakt i IFK Norrköping har Sofia Hjern varit med på klubbens resa från division ett till damallsvenskan. Nu har hon även kallats till A-landslaget – samtidigt som hon läser beteendevetenskap vid Linköpings universitet.