91Ƶ

26 juni 2024

Med en befolkning som blir allt äldre står Sverige inför flera olika utmaningar. En av dem handlar om att skapa socialt hållbart boende för olika grupper i samhället. I en ny rapport från Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, görs en sammanställning av existerande kunskap om bygg- och bogemenskaper.

I projektet äٵ, som leds av CKS, undersöks hur byggemenskaper (när människor går samman för att tillsammans planera och bygga fastigheter) och boendegemenskaper, (t.ex. kollektivboenden där de boende har gemensamma ytor och aktiviteter) kan fungera som socialt hållbara bygg- och boendeformer.

I rapporten ”Bygg- och bogemenskaper: Visioner och verklighet från ett svårfångat kunskapsfält” har författarna sammanställt befintlig kunskap om bygg- och bogemenskaper. I rapporten undersöks deras potential och begränsningar i relation till samhällsutmaningarna. Rapporten poängterar att bygg- och bogemenskaper är relativt marginella fenomen på den svenska bostadsmarknaden. Ändå skulle de kunna vara en del av svaret på några av våra största samhällsutmaningar:

Åldrande befolkning och sociala utmaningar

Med en åldrande befolkning står Sveriges kommuner och regioner inför sociala och ekonomiska utmaningar. Bogemenskaper kan erbjuda en medelväg mellan individuellt boende och institutionsboende. De bryter social isolering, erbjuder ömsesidigt stöd och skapar en känsla av sammanhang, särskilt för äldre.

Klimatkrisen och hållbart boende

Bygg- och bogemenskaper kan också bidra till att minska miljö- och klimatavtryck. Genom att dela resurser och utrymmen kan de erbjuda ett mer hållbart alternativ. Dessutom fungerar de som “skolor i miljötänkande” och skyltfönster för klimatsmarta boendeformer.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fakta

Projektet äٵ finansieras av Formas och leds av LiU genom Centrum för kommunstrategiska studier, CKS. Susanne Wallman Lundåsen, biträdande professor på CKS är projektledare. äٵ bygger på samverkan mellan akademi och den kooperativa sektorn och aktörer som är verksamma både inom byggemenskaper och landsbygdsutveckling. Förutom LiU deltar även Coompanion, Kiladalens Utveckling AB samt Marie Cederschiöld högskola.

Rapporten ”Bygg- och bogemenskaper: Visioner och verklighet från ett svårfångat kunskapsfält” är skriven av Johan Vamstad, lektor och forskare på Centrum för civilsamhällesforskning vid Marie Cederschiöld högskola, Susanne Wallman Lundåsen, docent i statsvetenskap på Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, vid Linköpings universitet och Johan von Essen, professor i livsåskådningsvetenskap inriktning civilsamhällesstudier vid Marie Cederschiöld högskola.

Kontakt

Läs fler nyheter från Centrum för kommunstrategiska studier

Valentin Polishchuk.

Miljonstöd till forskningsprojekt som stärker Norrköping och universitetet

Tre projekt vid Campus Norrköping får 3,9 miljoner kronor från Norrköpings fond för forskning och utveckling för att stärka lokal samhällsutveckling och universitetets forskningsmiljö.

Två kvinnor och en man står vid ett runt bord

Höga ambitioner i stora kommuners klimatstrategier

Svenska kommuner har höga klimatambitioner och målen ofta är högt satta. Men vägen dit varierar. Det visar en ny rapport från rapport från forskare vid CKS. Studien lyfter bland annat fram vikten av lokalt engagemang och kapacitet.

en kille och hans hund ligger och vilar på en gräsmatta

Kommuner och regioner visar intresse för planering bortom tillväxt

Kommuner som flyttar fokus från tillväxt till människors välbefinnande bidrar till ett nytänkande som kan leda till hållbar utveckling i kommunerna. Det visar en ny rapport från Centrum för kommunstrategiska studier, CKS.

Senaste nytt från LiU

Studenter från kursen From Lab to Market deltar i rundvandring i labbet

Från labb till marknad med studenters hjälp

I takt med att världen söker hållbara energilösningar har grön vätgas seglat upp som en nyckelspelare i omställningen. Vid Linköpings universitet får studenter nu chansen att arbeta med verkliga utmaningar kopplade till denna teknik.

Valentin Polishchuk.

Miljonstöd till forskningsprojekt som stärker Norrköping och universitetet

Tre projekt vid Campus Norrköping får 3,9 miljoner kronor från Norrköpings fond för forskning och utveckling för att stärka lokal samhällsutveckling och universitetets forskningsmiljö.

Målvakt med armarna i kors

Hon får både fotboll och studier i mål

Som målvakt i IFK Norrköping har Sofia Hjern varit med på klubbens resa från division ett till damallsvenskan. Nu har hon även kallats till A-landslaget – samtidigt som hon läser beteendevetenskap vid Linköpings universitet.