91ÊÓÆ”

03 oktober 2023

Hon tycker om att ta ansvar, uppskattar det kollegiala och vill ge sina nya medarbetare och sin avdelning bra förutsättningar i sitt arbete. Möt Sofia Nordmark, ny avdelningschef på Centrum för kommunstrategiska studier, CKS. 

en kvinna i grÄ tröja med lÄngt hÄr sitter vid en kateder
Fotograf: Marie-Louise Elebring
Sofia Nordmark är ett känt ansikte på CKS, hon har under flera år varit del av forskningsmiljön och gjort stora insatser som kursansvarig för CKS uppdragsutbildning ”Ledarskap i kommuner” i två år. Ett uppdrag som hon kommer att fortsätta med.

Sofia är universitetslektor i socialt arbete och kommer att dela sin tid mellan CKS och Avdelningen för socialt arbete på LiU. Hennes forskning har fokus på insatser för social inkludering i relation till politikområden såsom utbildning, arbetsmarknad- och migration.

– Jag har alltid haft ett intresse av CKS som forskningscentrum, eftersom min forskning berör kommuners verksamhet på flera olika plan. Här är vi bra på att göra forskningen relevant för våra kommuner i ett mer praktiskt sammanhang. Därför var det ett ganska enkelt val för mig att söka tjänsten som avdelningschef, säger Sofia Nordmark.

Vem är Sofia Nordmark utanför jobbet?

– Jag är nog ganska likadan hemma som jag är på jobbet. Jag är uppvuxen i Uppsala men bor i Norrköping med min familj och hunden. Här i Norrköping, där jag trivs väldigt bra, gör jag gärna lite av varje – jag tycker om att röra på mig och är med i en bokklubb där fokus är lika mycket på att umgås och att ha trevligt som på själva läsningen, säger Sofia.

Sofia började på sin nya tjänst den 1 september och hon efterträder Sara Gustafsson som avdelningschef. I och med det har organiseringen av CKS ledning ändrats något. En nyformaterad ledningsgrupp har skapats och där ingår, förutom Sofia, Brita Hermelin, tf föreståndare, och Gissur Ó Erlingsson, vetenskaplig ledare.

Fakta

Ansvar och roller i CKS nya ledningsgrupp

  • Avdelningschefens arbetsuppgifter handlar framför allt om att leda och samordna det övergripande arbetet på CKS och att vara ansvarig för personal-, ekonomi- och budgetfrågor och kontakterna mot institutionen.
  • Föreståndaren ska bland annat förbereda och genomföra ägar- och verksamhetsdialoger med CKS samverkanspartners, delta i de externa nätverken och att företräda CKS i strategiska sammanhang.
  • Den vetenskapliga ledaren ansvarar bland annat för att CKS forskningsuppdrag utvecklas enligt de övergripande målsättningar som finns, och har ett särskilt ansvar för att värna och säkerställa att den forskning som CKS bedriver och stödjer håller en god kvalitet. Vetenskapliga ledaren deltar också på styrelsemöten för att informera om det aktuella forskningsläget på CKS.

Läs fler nyheter från CKS

Tre personer stÄr pÄ en bro och lutar sig mot rÀcket

Drygt 20 miljoner till välfärdsforskning vid LiU

Tre projekt från LiU får totalt 20,9 MKR från Forte i utlysningen ”Tillämpad välfärdsforskning”. Ett av projekten ska belysa villkoren för de som har trillat mellan stolarna i välfärdsstaten. Projektet leds av Centrum för kommunstrategiska studier.

En man sitter vid ett skrivbord

Drygt 1,4 miljoner till forskning om framväxten av privata inkomstförsäkringar i Sverige

CKS-forskaren Simon Davidsson fått drygt 1,4 miljoner kronor från Länsförsäkringars Forskningsstiftelse för att undersöka framväxten av privata inkomstförsäkringar vid arbetslöshet i Sverige sedan millennieskiftet.

Bild pÄ en man i skjorta och kavaj

Ny rapport om kommunala strategier för en hållbar framtid

Robert Jonsson är en av flera författare till en ny rapport från Kommuninvest. Syftet med rapporten är bland annat att bidra med strategier för kommuner att hantera förändrade ekonomiska förutsättningar.

Senaste nytt från LiU

Helen Köpman och drottningen samtalar med huvuden tÀtt ihop

Från Kårallen till Europakommissionen

En bild på en glad ung kvinna i intimt samspråk med drottningen. Vem är kvinnan, vad pratar de om? Fler bilder dyker upp. Det tycks stå ”Kårhusgeneral Helen Köpman” på namnskylten.

Lisbeth HÀgg stÄr utanför ingÄng 23 pÄ Campus Valla.

46 år på LiU – Lisbeth har sett universitetet utvecklas

”Det var med skälvande ben jag gick upp för märkesbacken”, säger Lisbeth Hägg, och minns även rädslan över att inte hitta rätt den första dagen. Året var 1979 – Lisbeth gjorde entré på Linköpings universitet och har inte lämnat Campus Valla än.

Krånglande ryggar blir hjälpta av BättreRygg

De flesta ryggar protesterar åtminstone någon gång i livet. Ofta är rörelse bästa hjälpen. Därför har forskare och fysioterapeuter i vården utvecklat vårdprogrammet BättreRygg, som nu uppmärksammats internationellt.