91ÊÓÆ”

Ytteknik för bättre prestanda och hållbarhet hos konstruktionsmaterial

YtbelÀggningar för höga temperaturer.
Fotograf: Teiksma Buseva

Haverier och skador i olika strukturer på grund av mekaniska belastningar eller miljöpåverkan börjar ofta på ytorna hos komponenterna. Genom att modifiera ytan med olika tekniker och processer är det möjligt att förbättra vissa egenskaper hos konstruktionsmaterialen och effektivt förbättra deras prestanda och hållbarhet. Vår forskning fokuserar på två olika områden: Restspänningar och utmattning av metalliska material, och ytbeläggningar för höga temperaturer.

FörbÀttring av utmattningsmotstÄndet genom kontrollerade restspÀnningar

RestspÀnningar Àr spÀnningar som existerar i ett material eller i en komponent trots att det inte finns nÄgon yttre belastning. De Àr oftast orsakad av tillverkningsprocesser sÄsom bearbetning, gjutning, kallformning, vÀrmebehandling, svetsning och additiv tillverkning. KvarstÄende dragspÀnningar i en komponent kan vara negativt för utmattningsmotstÄndet. Genom att införa kompressiva restspÀnningar i ytskiktet kan man effektivt öka utmattningshÄllfasthet. Att kunna modifiera och kontroller restspÀnningar Àr dÀrför viktigt för prestanda och hÄllbarhet av lastbÀrande komponenter.

VÄr forskning
I vÄr forskning studerar vi restspÀnningar med hjÀlp av diffraktionstekniker och utvÀrderar dess pÄverkan pÄ prestanda vid t.ex. utmattningsprovning. Dessutom anvÀnder vi andra tekniker sÄsom högupplösning elektronmikroskopi för att studera förÀndringar i materialets mikrostruktur orsakade av processerna ovan. Genom att kombinera olika analyser fÄs en djupare förstÄelse för sambandet mellan tillverkningsprocesser, restspÀnningar och prestanda. För tillfÀllet ligger fokus för vÄr forskning pÄ restspÀnningar och mikrostrukturförÀndringar orsakade av maskinbearbetning och mekaniska ytbehandlingsprocesser och hur dessa pÄverkar utmattningsegenskaperna.
Vi Àr involverade i flera industrisamarbeten inom omrÄdet.

Forskning inom avdelningen för Konstruktionsmaterial

Nyheter från avdelningen för konstruktionsmaterial

Hugo WÀrner stÄr inne i en stor industrilokal.

19 februari 2025

LiU-alumn med på resan mot fossilfritt stål

Sedan tre år tillbaka jobbar LiU-alumnen Hugo Wärner på SSAB i Oxelösund. Med expertis inom metallografi och forskning bidrar han till företagets resa mot fossilfritt stål.

Gruppbild mÀn och kvinnor pÄ scen.

23 januari 2025

Konferens om additiv tillverkning i metall viktig för framtidens utveckling

LiU stod värd för den svenska akademiska konferensen för additiv tillverkning av metaller i januari 2025.

Forskare diskuterar i labbet.

16 januari 2025

LiU Composite Lab öppnar dörrarna för avancerad materialforskning

Här ska forskning på nya material inom till exempel kolfiber, polymerer och komposit pågå i samverkan med näringslivet, forskningsinstitut, andra lärosäten och studenter. LiU Composite Lab är ett nyetablerat laboratorium, våren 2025.

Organisationer