Bokcirkeln bestÄr av tre trÀffar dÀr deltagarna lÀser och diskuterar romaner som speglar teknikens komplexa roll i vÄra liv. TrÀffarna leds av bibliotekspersonal och forskare, vilket skapar en bred och tankevÀckande dialog om teknikens möjligheter och utmaningar.
Inbjudna forskare frÄn Linköpings universitet
Vid den andra trÀffen den 17 oktober 2024 deltog Elin Wihlborg, professor i statsvetenskap vid Linköpings universitet, som expert i samtalet om Kentukis av Samanta Schweblin. Elin Wihlborg, som forskar om digital inkludering, diskuterade hur teknik och övervakning pÄverkar privatlivet och hur samhÀllsstrukturer kan omformas för att sÀkerstÀlla att ingen lÀmnas utanför i den digitala omstÀllningen.
Den 20 november 2024 Àr det dags för sista trÀffen i bokcirkeln, dÀr MÀrket av Frida Isberg stÄr pÄ schemat. Helena Iacobaeus, doktorand inom statsvetenskap vid Linköpings universitet, deltar som inbjuden expert. Helena Iacobaeus forskar om demokrati och digital inkludering och driver den engelsksprÄkiga podden Aspects of Democracy, som syftar till att belysa hur teknik kan anvÀndas för att stÀrka demokratiska processer.
Böcker som speglar vÄr digitala samtid
Bokcirkeln inleddes med Klara och solen av Kazuo Ishiguro den 10 september, dÀr deltagarna fick utforska hur artificiell intelligens och mÀnskliga relationer sammanflÀtas. Samanta Schweblins Kentukis som diskuterades i oktober, skildrar övervakningsteknologins genomtrÀngande inverkan pÄ vÄra liv. Frida Isbergs MÀrket, som avslutar bokcirkeln i november, undersöker frÄgor om identitet och samhÀllets osynliga förvÀntningar i en teknologisk vÀrld.
Bokcirkeln, arrangerad av Biblioteksutveckling Region Ăstergötland, Götabiblioteken och Linköpings stadsbibliotek, erbjuder en möjlighet för deltagarna att fördjupa sig i teknikens roll och diskutera med forskare frĂ„n Linköpings universitet. Genom litteraturen ges nya perspektiv pĂ„ de utmaningar och möjligheter tekniken skapar för demokratin, samhĂ€llet och individen.