91ÊÓÆ”

26 september 2024

Brummande superdatorer, robothundar på räddningsuppdrag och massor av framtida möjligheter med AI och forskningsprogrammen WASP och WISE. Ja, statsminister Ulf Kristersson fick många intryck med sig hem efter besöket på Linköpings universitet.

Fotograf: Per Wistbo Nibell

Ett statsministerbesök är en ganska sällsynt händelse på ett universitet. När det händer brukar det dessutom vara full uppställning, många föreläsare och så mycket på programmet att man nästan kan tycka lite synd om besökarna. När Ulf Kristersson (M) tillbringade eftermiddagen på LiU var det visserligen i ett högt tempo men med livfulla demonstrationer och många möjligheter att ställa frågor. Och det gjorde statsministern. Det handlade om vilka som driver på utvecklingen av AI, var humaniora och samhällsvetenskap kommer in i den tekniska utvecklingen och hur Sverige ska hålla jämna steg med andra länder när det gäller till exempel att bygga kompetens i landet.
– Det kommer ut en doktor i veckan genom WASP, vilket är fantastiskt. Men hur tar vi hand om dessa och får dem att hitta tillräckligt avancerade jobb i Sverige, frågade professor Anders Ynnerman som är programdirektör för WASP, som en direkt passning till statsministern.

När professor Fredrik Heintz konstaterade att LiU täcker in alla nuvarande forskningsområden inom AI kommenterade statsministern att det dessutom måste vara en fördel att vara ett universitet med tvärvetenskaplig prägel. Så påläst, men också ganska händig att dirigera en robothund i laboratoriemiljö, visade det sig. Forskarna Patrick Doherty och Mariusz Wzorek demonstrerade hur en fingerad räddningsaktion med flera robotar inblandade kan genomföras. Statsministern, som också fick agera ”skadad”, kunde med hjälp av robotarna och trots diverse hinder beställa och få levererat ett nödhjälpspaket med föda. Något som kanske skulle ha behövts efter ett intensivt program på LiU.

Fotograf: Björn Stafstedt och Daniel Kalmlin

Sverige behöver starka forskningsmiljöer

Vid statsminister Ulf Kristerssons besök vid Linköpings universitet fick han tillfÀlle att manövrera robotar i en rÀddningssituation, se superdatorn Berzelius pÄ nÀra hÄll och prata med framstÄende forskare inom artificiell intelligens (AI). Han fick ocksÄ frÄgor om hur Sverige som land ska klara den hÄrda konkurrensen kring att hantera stora datamÀngder och hitta nya innovativa tekniska lösningar inom allt fler omrÄden.

Mer om AI vid LiU

Läs mer

Senaste nytt från LiU

Helen Köpman och drottningen samtalar med huvuden tÀtt ihop

Från Kårallen till Europakommissionen

En bild på en glad ung kvinna i intimt samspråk med drottningen. Vem är kvinnan, vad pratar de om? Fler bilder dyker upp. Det tycks stå ”Kårhusgeneral Helen Köpman” på namnskylten.

Lisbeth HÀgg stÄr utanför ingÄng 23 pÄ Campus Valla.

46 år på LiU – Lisbeth har sett universitetet utvecklas

”Det var med skälvande ben jag gick upp för märkesbacken”, säger Lisbeth Hägg, och minns även rädslan över att inte hitta rätt den första dagen. Året var 1979 – Lisbeth gjorde entré på Linköpings universitet och har inte lämnat Campus Valla än.

Krånglande ryggar blir hjälpta av BättreRygg

De flesta ryggar protesterar åtminstone någon gång i livet. Ofta är rörelse bästa hjälpen. Därför har forskare och fysioterapeuter i vården utvecklat vårdprogrammet BättreRygg, som nu uppmärksammats internationellt.