91ÊÓÆ”

15 september 2020

Professor Neil Lagali, ögonforskare vid avdelningen för sinnesorgan och kommunikation (SOK), är en av fyra ögonforskare som tillsammans får dela på två miljoner i forskningsanslag från Stiftelsen Kronprinsessan Margaretas Arbetsnämnd för synskadade (KMA). - Det är en ära för mig att bli vald att dela på denna generösa donation, säger Neil.

Neil Lagali.
Neil Lagali. Fotograf: Thor Balkhed

Välkommet anslag

Hornhinneforskning, Neil Lagali. Foto Thor BalkhedKMA fick en donation på två miljoner kronor av Föreningen Synskadades Vänner i Gävleborgs län. Denna donation delades därefter ut till fyra särskilt förtjänta ögonforskare. Neil Lagali och de tre andra mottagarna har valts ut av en från KMA fristående sakkunniggrupp av meriterade svenska ögonforskare.
- Anslaget är mycket välkommet och kommer att utnyttjas i flera av våra pågående projekt som rör allvarliga synstörande sjukdomar som till exempel hornhinnesjukdomar, aniridi och åldersrelaterad makuladegeneration, säger Neil.

Inställd utdelningsceremoni med Drottning Silvia

Neil fick det glädjande beskedet i början av året och skulle deltagit i en utdelningsceremoni vid KMA-dagen i Stockholm. Vid ceremonin, som skulle ägt rum i april, skulle Drottning Silvia ha närvarat och delat ut priset. Sedan kom coronapandemin och eventet fick ställas in. Anslaget fördes istället över till Neil och firandet fick bli lite avskalat på hemmaplan.

Grattis Neil!

Kontakt

Neils forskargrupp

Senaste nytt från LiU

Helen Köpman och drottningen samtalar med huvuden tÀtt ihop

Från Kårallen till Europakommissionen

En bild på en glad ung kvinna i intimt samspråk med drottningen. Vem är kvinnan, vad pratar de om? Fler bilder dyker upp. Det tycks stå ”Kårhusgeneral Helen Köpman” på namnskylten.

Lisbeth HÀgg stÄr utanför ingÄng 23 pÄ Campus Valla.

46 år på LiU – Lisbeth har sett universitetet utvecklas

”Det var med skälvande ben jag gick upp för märkesbacken”, säger Lisbeth Hägg, och minns även rädslan över att inte hitta rätt den första dagen. Året var 1979 – Lisbeth gjorde entré på Linköpings universitet och har inte lämnat Campus Valla än.

Krånglande ryggar blir hjälpta av BättreRygg

De flesta ryggar protesterar åtminstone någon gång i livet. Ofta är rörelse bästa hjälpen. Därför har forskare och fysioterapeuter i vården utvecklat vårdprogrammet BättreRygg, som nu uppmärksammats internationellt.