91ÊÓÆ”

17 december 2021

Här är Karin Åkessons populärvetenskapliga sammanfattning av projektet som 2021 tilldelades 500 000 kronor per år i två år från Joanna Cocozzas stiftelse för barnmedicinsk forskning, totalt en miljon kronor.

Karin Åkesson pratar
Karin Åkesson. Fotograf: Anna Nilsen
Typ 1 diabetes Àr den vanligaste allvarliga kroniska sjukdomen hos barn och ungdomar i Sverige. Varje Är insjuknar nÀstan 900 personer under 18 Är i Sverige. Incidensen har ökat
genom Ären. I Sverige finns idag över 7 000 barn med sjukdomen. Vi vet att en god blodsockerbalans under barn- och ungdomsÄren Àr mycket viktigt för att undvika komplikationer bÄde pÄ kort och pÄ lÄng sikt.

Med hjÀlp av att data ur det nationella kvalitetsregistret för barn och ungdomsdiabetes NDR-Swediabkids sammanlÀnkas med andra kvalitetsregister kommer vi att studera hur riskfaktorer för utvecklingen av komplikationer till sjukdomen samvarierar och vilka personer som löper störst risk för sÄvÀl akuta som sena komplikationer.

Vi lÀnkar ocksÄ data till Statistiska centralbyrÄns och Socialstyrelsens register
och syftet Àr att kunna studera vilka psykosociala faktorer som Àr av betydelse för möjligheten att kunna hÄlla en god blodsockerbalans. Dessa data kommer ocksÄ att, i samarbete med BDD-biobank, lÀnkas till data pÄ Àrftliga och immunologiska faktorer vilket ger unika möjligheter att öka kunskapen om vad som pÄverkar risken för komplikationer och hur dessa ska kunna förebyggas eller mildras.

Med ökad kunskap Àr det övergripande mÄlet att behandling ska kunna riktas mer individuellt till varje person med diabetes och att studien ska kunna bidra till att skapa nya behandlingsstrategier som kommer en stor grupp mÀnniskor till del.

Kontakt

Om stiftelsen

Senaste nytt från LiU

Helen Köpman och drottningen samtalar med huvuden tÀtt ihop

Från Kårallen till Europakommissionen

En bild på en glad ung kvinna i intimt samspråk med drottningen. Vem är kvinnan, vad pratar de om? Fler bilder dyker upp. Det tycks stå ”Kårhusgeneral Helen Köpman” på namnskylten.

Lisbeth HÀgg stÄr utanför ingÄng 23 pÄ Campus Valla.

46 år på LiU – Lisbeth har sett universitetet utvecklas

”Det var med skälvande ben jag gick upp för märkesbacken”, säger Lisbeth Hägg, och minns även rädslan över att inte hitta rätt den första dagen. Året var 1979 – Lisbeth gjorde entré på Linköpings universitet och har inte lämnat Campus Valla än.

Krånglande ryggar blir hjälpta av BättreRygg

De flesta ryggar protesterar åtminstone någon gång i livet. Ofta är rörelse bästa hjälpen. Därför har forskare och fysioterapeuter i vården utvecklat vårdprogrammet BättreRygg, som nu uppmärksammats internationellt.