91ÊÓÆ”

31 maj 2024

Ett äventyrligt utbytesprogram till isiga Grönland är kanske inte för alla. Men LiU-studenten Filip Puljiz såg det som livets chans. Ett stipendium genom Erasmus+ programmet gjorde det möjligt.

Erasmusutbyte pÄ Grönland.
Naturen på Grönland är fantastisk.
Filip Puljiz har alltid varit intresserad av olika kulturer och sprÄk. Han Àr uppvuxen i Split, Kroatien men redan som 17-Äring sÄ flyttade han till Massachusetts, USA för att studera pÄ gymnasienivÄ. Efter det flyttade han till NederlÀnderna för att genomföra sin kandidatutbildning i kulturgeografi och planering. Sedan hösten 2022 studerar han det tvÄ-Äriga internationella masterprogrammet Strategic Urban and Regional Planning vid LiU.

Möjlighet till utbytestermin

NÀr han hade möjlighet att genomföra utbytesstudier under tredje terminen var valet enkelt. Varför Äka till ett vanligare land för utbytesstudier som till exempel Tyskland, Frankrike eller Spanien? Nej, han ville uppleva nÄgot annorlunda. NÀr han fick veta att LiU hade ett utbytesavtal inom Erasmus+ med Grönlands universitet i huvudstaden Nuuk, Grönland sÄ visste han att det var dit han ville Äka. Att han samtidigt fick ett stipendium genom Erasmus+ gjorde inte saken sÀmre.
- Det kanske Àr den enda möjligheten jag har att besöka Grönland, dÄ det Àr vÀldigt dyrt annars. Genom att fÄ ett stipendium sÄ hjÀlpte det till att tÀcka en del av kostnaderna för mitt uppehÀlle hÀr, berÀttar Filip Puljiz.

Erasmusytbyte pÄ Grönland.
Att fÄ göra ett Erasmusutbyte pÄ Grönland var en otrolig upplevelse.

Hans upplevelse av att bo och studera i Nuuk har varit helt fantastisk. Att kurserna gavs pÄ engelska gjorde utbytet enklare att genomföra.
- Allt som man behöver finns pÄ Grönland. Det Àr inte sÄ stort, men det finns flera butiker, grundskolor, ett sjukhus, och sen sjÀlvklart universitetet.

Bemötandet han har fÄtt frÄn Grönlands universitet har varit mycket positivt. Först fick han genomföra en intensivkurs i grönlÀndska, det officiella sprÄket som man talar. Han har ocksÄ lÀrt sig mycket om grönlÀndsk kultur och historia, nÄgot som han har tyckt varit vÀldigt intressant. Han har ocksÄ varit engagerad i studentlivet, och har varit med och startat en studentförening som har organiserat evenemang för studenterna vid universitetet och varit med i en politisk studentförening.

En upplevelse för livet

Men ett av de mest storslagna med upplevelsen var sjÀlvklart naturen med bland annat dess isfjordar, och möjligheten att fÄ testa att Àta unik mat sÄsom rÄtt sÀl- och valfett och tillagat rÄdjur.

HÀrnÀst vÀntar examensarbetet i NederlÀnderna och sedan Àr hans tid som programstudent vid LiU slut. Men nÄgot som Àr sÀkert Àr att han alltid kommer att blicka tillbaka pÄ sin tid som utbytesstudent pÄ Grönland som en unik upplevelse som han önskar att fler studenter fÄr ta del av.

Logotyp för Europeiska unionen.

Läs om programmet och utbildningsmöjligheterna vid LiU

Senaste nytt från LiU

Helen Köpman och drottningen samtalar med huvuden tÀtt ihop

Från Kårallen till Europakommissionen

En bild på en glad ung kvinna i intimt samspråk med drottningen. Vem är kvinnan, vad pratar de om? Fler bilder dyker upp. Det tycks stå ”Kårhusgeneral Helen Köpman” på namnskylten.

Lisbeth HÀgg stÄr utanför ingÄng 23 pÄ Campus Valla.

46 år på LiU – Lisbeth har sett universitetet utvecklas

”Det var med skälvande ben jag gick upp för märkesbacken”, säger Lisbeth Hägg, och minns även rädslan över att inte hitta rätt den första dagen. Året var 1979 – Lisbeth gjorde entré på Linköpings universitet och har inte lämnat Campus Valla än.

Krånglande ryggar blir hjälpta av BättreRygg

De flesta ryggar protesterar åtminstone någon gång i livet. Ofta är rörelse bästa hjälpen. Därför har forskare och fysioterapeuter i vården utvecklat vårdprogrammet BättreRygg, som nu uppmärksammats internationellt.