91ÊÓÆ”

21 mars 2025

När Wendy Davis började sin forskarutbildning vid Edith Cowan University i Perth, drabbades världen av COVID-19. En utmaning som fördröjde hennes resa till Linköpings universitet med många år, där hon skulle få hjälp att analysera sina forskningsprover.

En bild pÄ Wendy Davis & Evalotte Mörelius
För första gången får Wendy och Evalotte träffas i verkligheten.

- Efter fyra år av Zoom-möten var det fantastiskt att träffa Evalotte Mörelius personligen, berättar Wendy.

Evalotte Mörelius var en av Wendys handledare och är professor vid HMV, institutionen för hälsa, medicin och vård vid Linköpings universitet. Under fyra år höll de kontakten digitalt via videomöten, men det fanns en sak de inte kunde göra – arbeta i Evalottes labb på Campus US.

Världsledande inom forskning om salivkortisol

Linköpings universitet är väldigt framgångsrika inom forskning om salivkortisol. Evalotte har genomfört omfattande forskning om stress hos för tidigt födda barn och deras familjer. Här har man även utvecklat en unik metod för att mäta salivkortisol i mycket små volymer av saliv.

-Att kunna arbeta i detta laboratorium, med lång erfarenhet och rätt utrustning, var en dröm för varje forskare, säger Wendy.

Wendys forskning fokuserar på stress hos personer som arbetar med cybersäkerhet. Det är ett krävande jobb där experter dagligen övervakar tusentals datapunkter och letar efter

cyberhot. I en värld där kritisk infrastruktur och IoT-enheter är i riskzonen, blir deras arbete ännu viktigare. Det är en arbetsmiljö präglad av ständiga attacker och en global brist på experter inom området.
En bild pÄ Wendy Davis

Med saliv i bagaget

För att få hjälp med analysen blev Wendy inbjuden till LiU:s labb, men det var ingen lätt resa. Hon behövde transportera sina salivprov i handbagaget under en 33 timmar lång resa från andra sidan jordklotet.

En bild pÄ Wendy Davis

- Proverna förvarades vid -80 grader i Australien, men när jag skulle åka, var det värmebölja i Perth och 37 grader varmt, berättar Wendy.

För att hålla proverna kalla köpte Wendy 20 kg torris och reste i ett sträck med flyg via Hongkong och Zürich innan hon nådde Stockholm och slutligen Linköping. Efter allt arbete och slit känner hon att det var värt varenda minut.

- Att besöka ett labb med så mycket erfarenhet och expertis, och där allt är förberett för att börja arbeta, är en dröm för varje forskare. Jag känner mig privilegierad att ha fått vara här, avslutar Wendy.

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Helen Köpman och drottningen samtalar med huvuden tÀtt ihop

Från Kårallen till Europakommissionen

En bild på en glad ung kvinna i intimt samspråk med drottningen. Vem är kvinnan, vad pratar de om? Fler bilder dyker upp. Det tycks stå ”Kårhusgeneral Helen Köpman” på namnskylten.

Lisbeth HÀgg stÄr utanför ingÄng 23 pÄ Campus Valla.

46 år på LiU – Lisbeth har sett universitetet utvecklas

”Det var med skälvande ben jag gick upp för märkesbacken”, säger Lisbeth Hägg, och minns även rädslan över att inte hitta rätt den första dagen. Året var 1979 – Lisbeth gjorde entré på Linköpings universitet och har inte lämnat Campus Valla än.

Krånglande ryggar blir hjälpta av BättreRygg

De flesta ryggar protesterar åtminstone någon gång i livet. Ofta är rörelse bästa hjälpen. Därför har forskare och fysioterapeuter i vården utvecklat vårdprogrammet BättreRygg, som nu uppmärksammats internationellt.