Under coronapandemin har den äldre befolkningen varit överrepresenterad i statistiken över döda. Det har väckt frågor om hur den sociala kontakten bör skötas under pandemin. Forskare vid Linköpings universitet och Stockholms universitet ville undersöka äldres boendeförhållande närmare.
– Det har ju diskuterats i samhällsdebatten om det är farligt att bo över generationsgränserna, och det kan studien visa att det är. Förklaringen kan ligga i att dessa äldre löper högre risk att utsättas för viruset, jämfört med de äldre som bor med andra äldre, säger Maria Brandén, huvudförfattare till studien och universitetslektor i analytisk sociologi vid Institutet för Analytisk Sociologi, Linköpings universitet samt forskare vid sociologiska institutionen, Stockholms universitet.Maria Brandén, forskare vid IAS.
Det är specifikt covid-19-dödligheten som är högre i gruppen som bor i flergenerationsboende och resultaten består även efter att forskarna har tagit hänsyn till inkomst, födelseland, utbildning och annan dödlighet i gruppen. Det är alltså inte så att de äldre som bor med yngre personer i allmänhet dör tidigare än andra äldre.
Det forskarna har gjort i sin observationsstudie är att undersöka hur dödligheten i covid-19 såg ut fram till och med 7 maj 2020. I den observerade gruppen ingick alla äldre från 70 år och uppåt som bodde i Stockholms län.
Siffrorna från Socialstyrelsens dödsorsaksregister visade att sammanlagt avled 1301 personer som var 70 år eller äldre av covid-19 i Stockholms län. 200 av dessa bodde med någon under 66 år.
Trångboddhet ingen riskfaktor i sig
Studien visar också att trångboddhet inte har någon direkt effekt för risken att dö i covid-19. De som bor trångt har visserligen högre dödlighet i covid-19 – men de har också högre dödlighet av andra orsaker.
– Det tyder på att det inte är en covid-19-effekt, utan att det kanske är så att de som bor trångt oftare har dålig hälsa. Det förvånade mig lite, att trångboddhet i sig inte gav någon direkt ökad risk att dö av covid-19, säger Maria Brandén.
Forskningen finansieras av Forte och Riksbankens Jubileumsfond.
Texten är framtagen av Stockholms universitet, i samarbete med Linköpings universitet.
Studien:
, Maria Brandén, Siddartha Aradhya, Martin Kolk, Juho Härkönen, Sven Drefahl, Bo Malmberg, Mikael Rostila, Agneta Cederström, Gunnar Andersson, Eleonora Mussino. The Lancet Healthy Longevity. Publicerad online 27 oktober 2020. DOI: