91ÊÓÆ”

24 juni 2024

Civila insatspersoner (CIP) är frivilliga som enligt avtal med räddningstjänst och efter utbildning larmas ut för en första respons vid exempelvis bränder, trafikolyckor och hjärtstopp. Utlarmningen, hur den sker och vad den innehåller för information är central.

Bild pÄ Anna Follin och appen.
Anna Follin och appen.

Anna Follin har skrivit en masteruppsats i ämnet som nu publiceras i rapportform av CARER:

– Min rapport beskriver en användarcentrerad studie om de digitala verktyg som civila insatspersoner (CIP) i Sverige använder idag, samt presenterar ett designförslag på ett enhetligt system ur ett UX-designperspektiv, säger Anna.

CIP-konceptet införs nu av många räddningstjänster i landet och utvecklingen av användarvänlig utlarmning är av stor betydelse framöver.

Kontakt

Anna Follin: annafollin@live.com

Räddningstjänstens recension av ny rapport

Frivilliga hjältar i fokus

Recensent: Michael Wahlqvist, Verksamhetsstrateg, RTÖG

Mikael Wahlqvist.
Mikael Wahlqvist.Christian Ekstrand
"Jag tycker att denna studie Àr vÀldigt intressant. Hur ska en app vara designad och vilken information Àr viktig?
Kan detta bidra med en bÀttre upplevelse och att det blir enklare att navigera i en framtida app sÄ Àr det vÀldigt positivt. Att de som har en erfarenhet av CIP har blivit intervjuade ser jag som en stor styrka i vad som fungerar för anvÀndaren och vad som anvÀndaren inte Àr behov av. Det finns annars en risk att det blir för mycket information eller pÄ grund av utformning Àven blir otydligt.


Jag ser tvÄ viktiga delar i en app för CIP förutom information och utformning. Det ena Àr att det ska kunna gÄ att Äterkalla ett larm. Om situationen Àndras eller att det tillkommer information som gör att vi inte vill att CIP ska Äka pÄ larmet sÄ Àr det av största vikt att det gÄr att Äterkalla larmet sÄ att inte nÄgon Äker in i en situation som kan vara farlig. Den andra delen Àr att kunna positions-bestÀmma (geofencing) de som tar uppdragen. Detta för att bÄde kunna veta hur mÄnga som Äker, men framför allt att se var de Àr och hur lÄngt de har till uppdraget.


Vad jag hade kunnat önska mer Àr att Àven appen frÄn Heartrunner hade funnits med i studien för att se hur den stÄr sig mot Safeland och SOS.larm.
Jag tycker att det designförslag som presenteras i studien innehÄller flera bra saker och vad jag kan se sÄ skulle tydligheten bli Ànnu bÀttre i utlarmningen. Jag tycker ocksÄ att denna studie Àr en bra början för att ta nÀsta steg för utvecklarna av appar för denna typ av hÀndelser."

Michael Wahlqvist
Verksamhetsstrateg, RTÖG

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Helen Köpman och drottningen samtalar med huvuden tÀtt ihop

Från Kårallen till Europakommissionen

En bild på en glad ung kvinna i intimt samspråk med drottningen. Vem är kvinnan, vad pratar de om? Fler bilder dyker upp. Det tycks stå ”Kårhusgeneral Helen Köpman” på namnskylten.

Lisbeth HÀgg stÄr utanför ingÄng 23 pÄ Campus Valla.

46 år på LiU – Lisbeth har sett universitetet utvecklas

”Det var med skälvande ben jag gick upp för märkesbacken”, säger Lisbeth Hägg, och minns även rädslan över att inte hitta rätt den första dagen. Året var 1979 – Lisbeth gjorde entré på Linköpings universitet och har inte lämnat Campus Valla än.

Krånglande ryggar blir hjälpta av BättreRygg

De flesta ryggar protesterar åtminstone någon gång i livet. Ofta är rörelse bästa hjälpen. Därför har forskare och fysioterapeuter i vården utvecklat vårdprogrammet BättreRygg, som nu uppmärksammats internationellt.

Taggar