91ÊÓÆ”

06 augusti 2024

Många barn som utsätts för våld berättar aldrig om det. Och om någon får veta, är det oftast en kompis. Därför har Barnafrid tillsammans med Rädda Barnen tagit fram arbetsmaterialet Snacka tryggt om våld mot barn.

Illustration barn med en knytnÀve som kommer i bild frÄn höger

Snacka tryggt är ett arbetsmaterial som är framtaget för vuxna och barn i grundskolan och anpassad grundskola. Det passar från årskurs 4 och involverar alla vuxna i skolan och elever. Snacka tryggt ger kunskap och förståelse för att upptäcka och bemöta barn som utsatts för våld, genom en gemensam kunskapsgrund och möjlighet att öva på svåra samtal.

Att lyfta temat våld i klassrummet är ett steg på vägen för att göra våld lättare att prata om.


- Det ger också elever ökad kunskap om vad våld är, om gränser och vilka rättigheter de har som barn, säger Natalie Söderlind, utredare och projektledare på Barnafrid.

Arbetsmaterialet innehåller:

  • Aktuell och relevant kunskap om våld mot barn
  • Skolan som en trygg och läkande plats
  • Digitala, scenariobaserade övningssamtal med barn
  • Stärkt samarbete mellan skolan och socialtjänst

Ta gärna del av materialet tillsammans på arbetsplatsträffar eller enskilt. Det finns en guide på projektets hemsida med tips om hur materialet kan implementeras.

- De barn som vågar berätta vänder sig ofta till en kompis, men många barn säger inget, säger Natalie Söderlind.

Snacka tryggt gör det enklare för både vuxna och barn att prata om våld

Bli inspirerad

Den 20 september besöker Rädda Barnens Barnafrids inspirationslunch för att berätta mer om projektet och det material som tagits fram. Föreläsningen är kostnadsfri och sänds via Zoom.

Om projektet

Snacka tryggt – om våld mot barn är ett treårigt projekt som drivs av Rädda Barnen och Barnafrid, vid Linköpings universitet. Barnråd, ungdomsråd, Rädda Barnens ungdomsförbund och FUB har varit med och tagit fram Snacka tryggt. Projektet finansieras av Allmänna arvsfonden.

Ta del av materialet

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Helen Köpman och drottningen samtalar med huvuden tÀtt ihop

Från Kårallen till Europakommissionen

En bild på en glad ung kvinna i intimt samspråk med drottningen. Vem är kvinnan, vad pratar de om? Fler bilder dyker upp. Det tycks stå ”Kårhusgeneral Helen Köpman” på namnskylten.

Lisbeth HÀgg stÄr utanför ingÄng 23 pÄ Campus Valla.

46 år på LiU – Lisbeth har sett universitetet utvecklas

”Det var med skälvande ben jag gick upp för märkesbacken”, säger Lisbeth Hägg, och minns även rädslan över att inte hitta rätt den första dagen. Året var 1979 – Lisbeth gjorde entré på Linköpings universitet och har inte lämnat Campus Valla än.

Krånglande ryggar blir hjälpta av BättreRygg

De flesta ryggar protesterar åtminstone någon gång i livet. Ofta är rörelse bästa hjälpen. Därför har forskare och fysioterapeuter i vården utvecklat vårdprogrammet BättreRygg, som nu uppmärksammats internationellt.

Taggar