91ÊÓÆ”

02 december 2024

Den 25 november 2024 arrangerades en workshop vid Vreta Kluster inom ramen för forskningsprojektet "Nya affärsmodeller för biogödsel" lett av Karin Tonderski vid Linköpings universitet.

TvÄ personer visar presentation pÄ ett stort duk.
Peter Borring, lantbrukare och ordförande i styrgruppen för Agtech Sweden och Karin Tonderski, biträdande professor vid Linköpings universitet. Foto: Vreta Kluster.

Fokus låg på hur näringsrika restflöden, såsom stallgödsel och avfall från städer, kan användas mer effektivt för att stärka svensk livsmedelsförsörjning och minska importberoendet av handelsgödsel.

Karin Tonderski och forskarkollegor från Linköpings universitet och Biogas Solutions Research Center presenterade kartläggningar över näringsbehov och biogasproduktion i Östergötland. Forskningen belyser hur biogasanläggningar kan bidra till cirkulära system där avfall omvandlas till gödsel och fossilfri energi. Projektet undersöker också ekonomiska modeller för att göra biogödsel till en konkurrenskraftig produkt.

Mikael Ottosson, företagsekonom med fokus på affärsutveckling, bidrog med insikter om linjära och cirkulära gödselmodeller samt utmaningar mellan centraliserad och decentraliserad produktion.

Viktiga slutsatser från workshopen:

  • Näringen i biogödsel behöver koncentreras, exempelvis genom avvattning eller pelletering, för att minska transportkostnaderna.
  • Förbättrade affärsmodeller behövs för att effektivisera kedjan mellan biogasproducenter och lantbrukare.
  • Teknikutveckling, som kvävebindning och nya spridningssystem, kan öka värdet av biogödsel.

Kontakt

Läs mer om projektet

Organisation

Senaste nytt från LiU

Helen Köpman och drottningen samtalar med huvuden tÀtt ihop

Från Kårallen till Europakommissionen

En bild på en glad ung kvinna i intimt samspråk med drottningen. Vem är kvinnan, vad pratar de om? Fler bilder dyker upp. Det tycks stå ”Kårhusgeneral Helen Köpman” på namnskylten.

Lisbeth HÀgg stÄr utanför ingÄng 23 pÄ Campus Valla.

46 år på LiU – Lisbeth har sett universitetet utvecklas

”Det var med skälvande ben jag gick upp för märkesbacken”, säger Lisbeth Hägg, och minns även rädslan över att inte hitta rätt den första dagen. Året var 1979 – Lisbeth gjorde entré på Linköpings universitet och har inte lämnat Campus Valla än.

Krånglande ryggar blir hjälpta av BättreRygg

De flesta ryggar protesterar åtminstone någon gång i livet. Ofta är rörelse bästa hjälpen. Därför har forskare och fysioterapeuter i vården utvecklat vårdprogrammet BättreRygg, som nu uppmärksammats internationellt.