PÄ Barnafridskonferensen kommer Judith Lind och Cecilia Lindgren, forskare pÄ Linköpings universitet att presentera deras forskningsprojekt Familjehem sökes. Rekrytering, bedömning och samverkan inom familjehemsvÄrden.
Projektet syftar till att undersöka förklaringar till bristen pÄ familjehem genom att stÀlla tre övergripande frÄgor i tre olika delstudier: 1) Varför ansöker inte fler om att bli familjehem? 2) PÄ vilka grunder bedöms sökande som lÀmpliga eller olÀmpliga? 3) Hur hanteras konkurrensen om familjehem av kommuner genom regional samverkan?
I delstudie 1 har Judith och Cecilia med hjÀlp av en enkÀtstudie undersökt hur mÀnniskor i allmÀnhet ser pÄ familjehemsuppdraget.
- Vi har undersökt hur mÀnniskor i Äldrarna 25 till 64 Är som inte tidigare har haft eller sökt uppdrag som familjehem har svarat pÄ frÄgan hur sannolikt det Àr att de i framtiden söker familjehemsuppdrag. Vi har ocksÄ tittat nÀrmare pÄ hur olika grupper har besvarat denna frÄga. HÀr kan vi se skillnader mellan kvinnor och mÀn, mellan olika Äldersgrupper och mellan respondenter som har hemmaboende barn och de som inte har det, sÀger Judith Lind.
Bristen pÄ familjehem innebÀr att socialtjÀnsten har ett stort behov av att rekrytera nya familjehem.
- VÄr forskning bidrar med kunskap om hur stort intresset för att ha familjehemsuppdrag Àr hos allmÀnheten och i olika grupper, samt om vilka faktorer som Àr avgörande för mÀnniskors beslut att bli eller inte bli familjehem. Denna kunskap kan vara anvÀndbar för socialtjÀnsten i utformningen av rekryteringskampanjer och i bemötandet av dem som anmÀler sitt intresse, sÀger Judith Lind.
Ta del av Barnafridskonferensens program hÀr.