91ÊÓÆ”

05 juni 2024

För att göra det lättare att identifiera och upptäcka barn som har symtom på trauma, har en toolbox för yrkesverksamma inom socialtjänsten tagits fram som ett verktyg för hur man kan agera i kontakten med barn som upplevt svåra händelser.

Kvinna pratar med mindre pojke
Fotograf: KatarzynaBialasiewicz

Vår förhoppning med den här toolboxen är att den ska bli ett praktiskt hjälpmedel och kunna bidra till ett bättre bemötande av barn med traumasymtom och för att lättare fånga upp och adressera det stödbehovet som barnet har, säger Anna Nelsson, utredare på Barnafrid.

Anna Nelsson är utredare på Barnafrid och har jobbat med att ta fram den nya toolboxen för traumascreening tillsammans med Helena Asplund Carlqvist. Helena är legitimerad psykolog på Barnahus Linköping.

Fokuset ligger på att ge grundläggande kunskap kring trauma och vad socialtjänsten på ett tidigt stadium kan göra i mötet med ett barn som kan ha upplevt våld i någon form. Toolboxen riktar sig till personer som arbetar inom socialtjänsten, exempelvis social- och behandlingssekreterare, kuratorer och personer som jobbar inom ett barnahus som möter barn och unga i en våldsutsatt position.

Toolboxen innehåller bland annat information om traumasymtom, samtalsguider och screeninginstrument såsom SDQ (Strengths and Difficulties Questionnaire), CATS (Child and Adolescent Trauma Screen) och traumahändelse mini. Dessa fungerar som hjälpmedel för att få en uppfattning om vilka behov av insatser barnet har.

Om vi kan fånga in barn tidigt och ge rätt stöd och hjälp kan de slippa att utveckla psykisk och fysisk ohälsa i framtiden, menar Maria Johansson, utredare på Barnafrid.

Toolboxen kommer att finnas tillgänglig på den 21 maj 2024.

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Pipettspets mot svart bakgrund.

Pipetten som kan aktivera enskilda hjärnceller

Forskare vid LiU har utvecklat en pipett som kan leverera joner till enskilda hjärnceller utan att skapa störningar i den känsliga miljön utanför cellerna. Tekniken kan ge viktiga insikter om hur enskilda celler påverkas och hur de samarbetar.

En kvinna i vit blus.

Barn med NPF-diagnoser gynnas av riktad fritidsverksamhet

Barn med neuropsykiatriska diagnoser har ofta svårt att delta i öppna fritidsaktiviteter.  I en ny doktorsavhandling från LiU studeras den riktade verksamheten KFUM Funkis i Linköping. Resultatet visar på utmaningar men framförallt på möjligheter.

LiU:s rektor lyssnar pÄ en konferens genom hörlurar i sÀllskap med andra.

LiU:s rektor med på konferensen Choose Europe

Rektor Jan-Ingvar Jönsson är i Frankrike på inbjudan av president Macron och EU:s ordförande Ursula von der Leyen för att diskutera Europas vetenskapliga ambitioner i det geopolitiska läget. En fråga är hur Europa kan attrahera amerikanska forskare.

Taggar