91ÊÓÆ”

27 oktober 2020

I podden NBN Book of the Day möter du Boel Berner som pratar om sin bok Strange Blood: The Rise and Fall of Lamb Blood Transfusion in Nineteenth-Century Medicine and Beyond.

NBN Book of the Day innehåller de mest aktuella och intressanta författarintervjuerna från New Books Network. I ett av avsnitten får du höra Boel Berner berätta om sin bok Strange Blood. Boel Berner är sociolog, historiker och professor emerita vid Linköpings universitet.

Mer om boken

Under några år i mitten av 1870-talet spreds försök med transfusion av blod från lamm till sjuka människor som en formlig epidemi över Europa och USA. Desperata läkare testade det som ett botemedel mot tuberkulos, pellagra och anemi; föreslog det som ett sätt att återuppliva till synes döda soldater på slagfältet. Försöken väckte hopp och entusiasm men också motstånd.

Det var en omtvistad terapi eftersom den innebar att ett överskridande av gränser mellan djur och människa och utmanade etablerade sanningar inom fysiologi och medicin. Var transfusion av lammblod till desperat sjuka människor verkligen etiskt och medicinskt försvarbar? Fungerade försöken? Och hur mådde patienterna?

Boken tar med läsaren till sjukstugor och mentalsjukhus, fysiologiska laboratorier och slagfält vid 1800-talets mitt. Den presenterar en fascinerande historia om medicinsk kunskap, ambitioner och konflikter - en berättelse av relevans också för aktuella debatter om evidens och etik i medicinsk forskning och vård.

Kontakt

Senaste nytt från LiU

En kvinna i vit blus.

Barn med NPF-diagnoser gynnas av riktad fritidsverksamhet

Barn med neuropsykiatriska diagnoser har ofta svårt att delta i öppna fritidsaktiviteter.  I en ny doktorsavhandling från LiU studeras den riktade verksamheten KFUM Funkis i Linköping. Resultatet visar på utmaningar men framförallt på möjligheter.

LiU:s rektor lyssnar pÄ en konferens genom hörlurar i sÀllskap med andra.

LiU:s rektor med på konferensen Choose Europe

Rektor Jan-Ingvar Jönsson är i Frankrike på inbjudan av president Macron och EU:s ordförande Ursula von der Leyen för att diskutera Europas vetenskapliga ambitioner i det geopolitiska läget. En fråga är hur Europa kan attrahera amerikanska forskare.

Manlig forskare gestikulerar i diskussion i kontorsmiljö.

Vad rör sig i huvudet på en designer?

Allt börjar vid ritbordet. Även slöseri med resurser, miljögifter och utsläpp av växthusgaser. Den insikten gav professor Tomohiko Sakao idén till en ny studie: Han vill undersöka designers hjärnor under den kreativa processen.

Taggar