91ÊÓÆ”

17 december 2021

RS-viruset drabbar de flesta spädbarn under första levnadsåret. Professor Marie Larsson tilldelas 2021 års anslag från Joanna Cocozzas stiftelse för en studie om vad som kan orsaka kraftig inflammation och svagt antivirusförsvar vid RSV-infektion.

Marie Larsson.
Marie Larsson, professor. Fotograf: Magnus Johansson
HÀr Àr Marie Larssons egen populÀrvetenskapliga sammanfattning av projektet som 2021 tilldelades 500 000 kronor per Är i tvÄ Är frÄn Joanna Cocozzas stiftelse för barnforskning, totalt en miljon kronor:

De flesta spÀdbarn drabbas under det första levnadsÄret av respiratoriskt syncytialvirus-infektion, (RSV eller RS-virus). De flesta barnen fÄr symtom som snuva och hosta men infektionen kan ocksÄ ge lunginflammation, astmaliknande besvÀr och sÄ svÄr infektion att barnen behöver lÀggas in pÄ sjukhus.

I normala fall nÀr kroppen blir angripen av ett virus sÄ startar kroppens varningssystem det sÄ kallande antivirusförsvaret, en kedja av reaktioner som ska stoppa virusinfektionen. En del i kedjan Àr att tillkalla vita blodkroppar som hjÀlper till att stoppa infektionen och bygga upp en immunitet, dvs ett immunförsvar bestÄende av bland annat en typ av vitablodkroppar som tillverkar antikroppar och en som kan ta död pÄ infekterade celler.

NÀr det gÀller RSV sÄ manipulerar viruset det antivirusförsvar till sin fördel och det leder till en kraftig inflammation i luftvÀgarna. Detta spelar en avgörande roll i hur svÄr sjukdom blir och pÄverkar Àven kvaliteten pÄ det efterföljande virus-specifika immunsvaret. Med detta i Ätanke, anser vi att det Àr angelÀget att undersöka bÄde de initiala antivirala och inflammatoriska konsekvenserna av virusinfektion och det efterföljande virusspecifika adaptiva immunförsvaret hos samma person.

Specifikt sÄ ska vi undersöka:
1) Vad som orsakar den höga inflammationen och svaga
antivirusförsvaret vid RSV-infektionen.

2) Funktionen och livslÀngden av det RSV-specifika immunförsvaret för att se om det finns en koppling till antivirala och inflammatoriska immunsvaren.

Dessa forskningsfrÄgestÀllningar kommer att ge kunskap som idag fattas gÀllande RSV och potentiellt hitta mÄlfaktorer som vi kan anvÀnda för att för att mildra RSV infektionens effekter pÄ kroppen eller stoppa virusinfektionen.

Kontakt

Om stiftelsen

Senaste nytt från LiU

Helen Köpman och drottningen samtalar med huvuden tÀtt ihop

Från Kårallen till Europakommissionen

En bild på en glad ung kvinna i intimt samspråk med drottningen. Vem är kvinnan, vad pratar de om? Fler bilder dyker upp. Det tycks stå ”Kårhusgeneral Helen Köpman” på namnskylten.

Lisbeth HÀgg stÄr utanför ingÄng 23 pÄ Campus Valla.

46 år på LiU – Lisbeth har sett universitetet utvecklas

”Det var med skälvande ben jag gick upp för märkesbacken”, säger Lisbeth Hägg, och minns även rädslan över att inte hitta rätt den första dagen. Året var 1979 – Lisbeth gjorde entré på Linköpings universitet och har inte lämnat Campus Valla än.

Krånglande ryggar blir hjälpta av BättreRygg

De flesta ryggar protesterar åtminstone någon gång i livet. Ofta är rörelse bästa hjälpen. Därför har forskare och fysioterapeuter i vården utvecklat vårdprogrammet BättreRygg, som nu uppmärksammats internationellt.