91ÊÓÆ”

24 mars 2025

På Linköpings universitet råder full aktivitet när studenter på högskoleingenjörsprogrammet i maskinteknik tar sig an sin projektkurs i konstruktionsteknik. Kursen är en viktig del av utbildningen där teori möter praktik, och där studenterna får möjlighet att konstruera, bygga och testa egna fordon i en spännande tävling.

MÄnga studenter arbetar med att utveckla och finslipa sina egenbyggda bilar inför tÀvlingen
Fotograf: Teiksma Buseva

Under kursens gång får studenterna arbeta i grupper för att konstruera ett fordon från grunden. Projektet fungerar som en tävling med fyra moment: ett dragrace, en rallycrossbana, ett test av fordonets brottlast och slutligen en demontering på tid. Syftet är att studenterna ska lära sig produktutvecklingsmetoder, teknisk problemlösning och praktisk ingenjörskonst.

– Studenterna har jobbat otroligt intensivt med det här projektet. De har fått använda all den kunskap de samlat på sig under utbildningen, från beräkningar och design till praktisk tillverkning och testning, säger Fredric Malm, universitetsadjunkt på avdelningen Produktrealisering och kursansvarig.

Tekniska utmaningar och kreativa lösningar

NÀrbild pÄ bilar studenter konstruerade.
Reglerna för tävlingen är strikta. Fordonet måste byggas med specifika komponenter, vissa delar måste vara av MDF, det vill säga material som är en blandning av syntetiskt lim och träfiber, och fordonet måste rymmas i en plastback med locket på. Studenterna använder CAD-program för att designa sina fordon och får möjlighet att använda laserskärning och 3D-printing för att tillverka specialdelar.

– Det har varit en utmaning att få alla delar att samverka som vi tänkt. Ibland har fordonet svängt åt höger, ibland åt vänster, och ibland rakt fram – det har inte alltid varit lätt att förutse. Men det har också varit en lärorik process med många faktorer att ta hänsyn till, säger Frida Andersson som läser till högskoleingenjör i maskinteknik med inriktning konstruktion.

Tävlingsdag och nervpirrande finaler

När tävlingsdagen är här är spänningen på topp. I Agoran i A-huset ställs fordonen mot varandra i de olika momenten. Dragracet handlar om snabb acceleration, rallycrossbanan testar manövreringsförmåga, brottlastmomentet avgör hur kontrollerat fordonet går sönder vid belastning, och i den sista utmaningen ska studenterna snabbt kunna demontera sitt fordon.

MÄnga studenter arbetar med att utveckla och finslipa sina egenbyggda bilar inför tÀvlingen
Fotograf: Teiksma Buseva

– Det har varit stressigt, men också otroligt givande. Vi har lärt oss massor under processen. När vi först fick uppgiften kändes det förvirrande, och vi visste inte om vi skulle kunna lösa den. Men genom att arbeta tillsammans, testa oss fram och lösa problem längs vägen har vi verkligen utvecklats, reflekterar Wilma Andersson, Elin Wahlström, Sofia Lindblom och Lukas Cederlund, som har jobbat tillsammans i projektet.

Lärdomar inför framtiden

Efter veckor av arbete, tester och tävling drar studenterna viktiga slutsatser om ingenjörsyrket. De har lärt sig hur samarbete och problemlösning är avgörande för att lyckas i tekniska projekt.

– Jag är verkligen jätteglad! Det känns fantastiskt att vi nådde vårt mål och lyckades genomföra tävlingen. Den här kursen har verkligen fått oss att tänka som riktiga ingenjörer – vi har testat, stött på utmaningar, justerat och lärt oss enormt mycket på vägen, säger Frida Andersson.

MÄnga studenter arbetar med att utveckla och finslipa sina egenbyggda bilar inför tÀvlingen
Fotograf: Teiksma Buseva

Kontakt

Hitta ditt ingenjörsprogram

Läs mer om våra studenter och utbildningar

ÖverlĂ€mning av pedagogikpriset. FrĂ„n en lĂ€rare till en annan.

Peter Schmidt tilldelas Gyllene Skiftnyckeln 2025

Peter Schmidt, universitetslektor vid avdelningen Mekanik och hållfasthetslära, har tilldelats Gyllene Skiftnyckeln 2025 – Maskinteknologsektionens pedagogikpris.

Forskare hÄller i lysande lampa.

Magnus Klofsten - professor i lysande idéer

Tusentals verksamhetsidéer och innovationer har passerat Magnus Klofsten under hans över 30 år som forskare inom innovation och entreprenörskap samt som ledare för Entreprenörskapsprogrammet. LiU finns med i många framgångssagor i svenskt näringsliv.

TvÄ personer stÄr i en fabrik.

Alumnernas succé driver på elektrifieringen i Kenya

För snart sju år sedan gick flytten – från LiU till att starta bolag i Nairobi. I dag producerar Roam flera hundra egenbyggda elmotorcyklar i månaden. Och resan har bara börjat.

Organisation

Senaste nytt från LiU

Helen Köpman och drottningen samtalar med huvuden tÀtt ihop

Från Kårallen till Europakommissionen

En bild på en glad ung kvinna i intimt samspråk med drottningen. Vem är kvinnan, vad pratar de om? Fler bilder dyker upp. Det tycks stå ”Kårhusgeneral Helen Köpman” på namnskylten.

Lisbeth HÀgg stÄr utanför ingÄng 23 pÄ Campus Valla.

46 år på LiU – Lisbeth har sett universitetet utvecklas

”Det var med skälvande ben jag gick upp för märkesbacken”, säger Lisbeth Hägg, och minns även rädslan över att inte hitta rätt den första dagen. Året var 1979 – Lisbeth gjorde entré på Linköpings universitet och har inte lämnat Campus Valla än.

Krånglande ryggar blir hjälpta av BättreRygg

De flesta ryggar protesterar åtminstone någon gång i livet. Ofta är rörelse bästa hjälpen. Därför har forskare och fysioterapeuter i vården utvecklat vårdprogrammet BättreRygg, som nu uppmärksammats internationellt.