91ÊÓÆ”

31 oktober 2024

Tänk dig en flexibel modul som kan göra om spillvärme till el oavsett om underlaget är platt eller böjt. Modulen kan också skapa kyla eller värme från el. Nu finns fullt fungerande prototyper på LiU.

Billig och böjbar. Den nya modulen öppnar för många tillämpningar. Fotograf: Thor Balkhed

Efter tre Ärs arbete vid Printed Electronics Arena pÄ Campus Norrköping Àr forskare frÄn Linköpings universitet och RISE, i samarbete med det danska företaget ParsNord, fÀrdiga med prototyper för flexibla termoelektriska moduler.

En termoelektrisk modul (TEM) Àr en elektronisk enhet som kan omvandla vÀrme till elektricitet eller anvÀnda elektricitet för att skapa vÀrme eller kyla. Den utnyttjar temperaturskillnader: om ena sidan av modulen Àr varm och den andra kall genereras elektricitet.

Processen kan ocksÄ gÄ Ät andra hÄllet: nÀr elektricitet appliceras, blir ena sidan svalare medan den andra blir varmare.

Termoelektriska moduler som idag finns pÄ marknaden anvÀnds i produkter som portabla kylboxar, bilsitsvÀrmare och energiskördande enheter. Dock Àr traditionella TEM normalt bÄde stela och platta, vilket begrÀnsar deras anvÀndningsomrÄden.

Huvudresultatet av detta projekt Àr tillverkningen av en realativt billig modul som fungerar Àven pÄ icke plana ytor.

Det öppnar för nya tillÀmpningar till exempel i bÀrbara kylare för medicinska ÀndamÄl och elektriska generatorer som kan driva sensornoder i smarta byggnader och industrimiljöer.

Modulen förvÀntas enligt utvecklarna fÄ stor vetenskaplig och teknologisk inverkan. Den lÄngsiktiga visionen Àr att etablera Europas första tillverkare av flexibla termoelektriska moduler, med huvudkontor i Norrköping vid House of Printed and Organic Electronics (HOPE).

Seyedmohammad Mortazavinatanzi, postdoktor vid Linköpings universitet och VD för ParsNord Thermoelectric Filial, har lett projektet som finansieras av .


Kontakt

Relaterat innehåll

Forskare i labbmiljö

Lediga tjänster inom Laboratoriet för organisk elektronik

LOE expanderar kraftigt just nu. Se om vi har ett uppdrag som passar din profil!

En silikonliknande lapp (batteri baserat pÄ ledande plast och lignin) som dras Ät olika hÄll.

Batteriet som kan få vilken form som helst

Med hjälp av elektroder i vätskeform har forskare vid LiU utvecklat ett batteri som kan anta vilken form som helst. Tack vare formbarheten kan batteriet integreras på helt nya sätt i framtidens teknik. Studien är publicerad i Science Advances.

Grafik

Dynamiska implantat för precisionsmedicin – samspel mellan fysik och biologi

En detaljerad inblick i gränssnittet mellan implantat och vävnad. Genom att kombinera ingenjörskunskap inom implantatutveckling med biofysik och farmakologi driver detta projekt utvecklingen av smartare läkemedelsimplantat för finjusterad dosering.

Senaste nytt från LiU

Helen Köpman och drottningen samtalar med huvuden tÀtt ihop

Från Kårallen till Europakommissionen

En bild på en glad ung kvinna i intimt samspråk med drottningen. Vem är kvinnan, vad pratar de om? Fler bilder dyker upp. Det tycks stå ”Kårhusgeneral Helen Köpman” på namnskylten.

Lisbeth HÀgg stÄr utanför ingÄng 23 pÄ Campus Valla.

46 år på LiU – Lisbeth har sett universitetet utvecklas

”Det var med skälvande ben jag gick upp för märkesbacken”, säger Lisbeth Hägg, och minns även rädslan över att inte hitta rätt den första dagen. Året var 1979 – Lisbeth gjorde entré på Linköpings universitet och har inte lämnat Campus Valla än.

Krånglande ryggar blir hjälpta av BättreRygg

De flesta ryggar protesterar åtminstone någon gång i livet. Ofta är rörelse bästa hjälpen. Därför har forskare och fysioterapeuter i vården utvecklat vårdprogrammet BättreRygg, som nu uppmärksammats internationellt.