91ÊÓÆ”

12 september 2019

Ledande politiker och tjänstepersoner inom samma kommun kan ha olika syn på hur den kommunala politiska styrningen i kommunen borde organiseras, något som kan skapa spänningar och konflikter inom organisationen. Även politiker och tjänstepersoner har olika uppfattning om hur olika motstridiga ideal ska balanseras.

Det visar en studie som Johan Wänström, forskare vid CKS, har gjort. Förutsättningarna för hur den politiska styrningen är organiserad varierar mellan olika kommuner, bland annat kan befolkningsmässig storlek påverka vilken typ av styrmodell som förespråkas. De flesta studier som gjorts på området har fokuserat på större kommuner. Nu har Johan Wänström undersökt hur bilden av den ideala styrmodellen ser ut i tre mindre kommuner; Ydre, Valdemarsvik och Söderköping. Samtliga tre kommuner har, precis som hälften av Sveriges övriga kommuner, färre än 16 000 invånare.

Distans eller närhet?

I studien djupintervjuas politiker och tjänstepersoner från de tre kommunerna. Resultatet visar att det finns två övergripande ideal för den politiska styrningen. Den ena präglas av distanserade relationer med tydligare målstyrning och den andra av ett nära samspel mellan olika aktörer.

– I de riktigt små kommunerna med en liten organisation värnar man mer om närheten, där finns också andra förutsättningar för nära kontakter och ett förtroende mellan enskilda individer, säger Johan Wänström. Men det finns också de som ser fördelen med distanserade relationer där det ideala arbetssättet präglas av bland annat tydliga politiska skiljelinjer och ett större fokus på övergripande principer och riktlinjer.

Olika synsätt kan skapa irritation

Att det finns olika uppfattningar om vilket av de övergripande idealen som är att föredra är uppenbart. I två av kommunerna som deltagit i studien hade de intervjuade, även om de tillhörde samma kommun, olika uppfattningar i frågan. I åtminstone en av kommunerna orsakade skillnaderna en betydlig irritation.

– Den här skillnaden i åsikter existerar sannolikt i de flesta kommuner, säger Johan Wänström. Men något formellt facit för hur styrningen i kommunerna ska organiseras har aldrig funnits. Styrningsidealen varierar över tid, mellan olika kommuner men även mellan olika individer.

Transparens gentemot medborgarna

En viktig slutsats är att kommuner inte styrs av enbart det ena eller det andra idealet, det handlar istället om att hitta en balans mellan närhet och distans. Medborgarnas möjlighet att påverka genom att lätt kunna komma i kontakt med kommunala politiker och tjänstepersoner är viktig, samtidigt som kommunerna är en central samhällsaktör som måste leverera en rättssäker verksamhet. Studien pekar på behovet för varje enskild kommun att diskutera och reflektera över hur man bäst balanserar sina specifika ideal och behov i den politiska styrningen.

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Helen Köpman och drottningen samtalar med huvuden tÀtt ihop

Från Kårallen till Europakommissionen

En bild på en glad ung kvinna i intimt samspråk med drottningen. Vem är kvinnan, vad pratar de om? Fler bilder dyker upp. Det tycks stå ”Kårhusgeneral Helen Köpman” på namnskylten.

Lisbeth HÀgg stÄr utanför ingÄng 23 pÄ Campus Valla.

46 år på LiU – Lisbeth har sett universitetet utvecklas

”Det var med skälvande ben jag gick upp för märkesbacken”, säger Lisbeth Hägg, och minns även rädslan över att inte hitta rätt den första dagen. Året var 1979 – Lisbeth gjorde entré på Linköpings universitet och har inte lämnat Campus Valla än.

Krånglande ryggar blir hjälpta av BättreRygg

De flesta ryggar protesterar åtminstone någon gång i livet. Ofta är rörelse bästa hjälpen. Därför har forskare och fysioterapeuter i vården utvecklat vårdprogrammet BättreRygg, som nu uppmärksammats internationellt.