91Ƶ

09 mars 2020

Retorik: att tala är en av årets sommarkurser på LiU. "Det är en praktiskt inriktad kurs som syftar till att studenten ska bli en bättre talare", berättar Britta Önnegren som är kursansvarig.

Fotograf: ViktorCap

Fram till och med den 16 mars är anmälan till sommarkurser öppen. En av årets kurser på LiU är ”Retorik: att tala”, 7,5 hp.

– Det är en praktiskt inriktad kurs som syftar till att studenten ska bli en bättre talare. I kursen ingår bland annat att hålla informerande tal, argumenterande tal och att debattera. Studenterna får öva på att tala i mikrofon i en stor sal, berättar Britta Önnegren som är kursansvarig.

En del av dem som läser kursen är redan studenter, men många av deltagarna arbetar. Att vara en god talare hjälper dem i jobbet.

Den som vill bli en bättre talare ska, menar Britta Önnegren, ha ögonkontakt med publiken, tänka på sitt kroppsspråk och framförallt, vara engagerad, talarens etos.

– Ditt engagemang smittar av sig på publiken. Det är också viktigt att vara påläst.

Kursen lär ut grundläggande retoriska begrepp, som hur man övertygar med logos, etos och patos.

– Det är ofta patosdelen, känsloargumenten, som studenterna inte är vana att tänka på. De tycker att de ska ha en massa fakta. logos, men det är inte alltid bara fakta som säljer. Även känslomässiga argument är viktiga, säger Britta Önnegren.

Till kursen ”Retorik: att tala” kommer flera gästföreläsare. En av dem är Jan Marcusson, professor vid LiU, som tillsammans med skådespelaren Stefan Sauk har skrivit boken ”Tala inför folk”.

Jan Marcusson, professor vid LiU, och skådespelaren Stefan Sauk förklarar hur man talar inför folk.

Mer information kursen

Läs mer om kursen Retorik: att tala.

Sommarkurser är studiemedelsberättigade. Läs mer.

Fler sommarkurser

Två kvinnliga studenter som cyklar på Campus Valla i Linköping.
Campus Valla sommartid Fotograf: Ida Sörensen

Etik eller familjerätt?

Förutom retorik har LiU sommarkurser i arbetsrätt, barn- och ungdomslitteratur, faunistik och floristik, med mera.

Läs mer om årets sommarkurser på LiU.

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Pipettspets mot svart bakgrund.

Pipetten som kan aktivera enskilda hjärnceller

Forskare vid LiU har utvecklat en pipett som kan leverera joner till enskilda hjärnceller utan att skapa störningar i den känsliga miljön utanför cellerna. Tekniken kan ge viktiga insikter om hur enskilda celler påverkas och hur de samarbetar.

En kvinna i vit blus.

Barn med NPF-diagnoser gynnas av riktad fritidsverksamhet

Barn med neuropsykiatriska diagnoser har ofta svårt att delta i öppna fritidsaktiviteter.  I en ny doktorsavhandling från LiU studeras den riktade verksamheten KFUM Funkis i Linköping. Resultatet visar på utmaningar men framförallt på möjligheter.

LiU:s rektor lyssnar på en konferens genom hörlurar i sällskap med andra.

LiU:s rektor med på konferensen Choose Europe

Rektor Jan-Ingvar Jönsson är i Frankrike på inbjudan av president Macron och EU:s ordförande Ursula von der Leyen för att diskutera Europas vetenskapliga ambitioner i det geopolitiska läget. En fråga är hur Europa kan attrahera amerikanska forskare.

Taggar