91ÊÓÆ”

15 april 2020

En pandemi är över oss och vi har fått en ny vardag. Viruset sars-cov-2 som leder till infektionssjukdomen covid-19 har inte bara snabbt förändrat vårt sätt att arbeta, plugga och umgås, det skördar även liv. Först om några år kommer vi att se de fulla och långsiktiga effekterna av pandemin som fortsätter att sprida sig över klotet; mänskligt, socialt och ekonomiskt.

Här kan du läsa om hur forskarna vid Linköpings universitet tar sig an en av samtidens största utmaningar.

Lennart Svensson, professor i molekylÀr virologi.
Lennart Svensson, professor i virologi, gillrar en fälla för coronavirus. Fotograf: Ulrik Svedin - LiU

LiU-forskning om covid-19 och dess effekter

Nyheter

portrÀtt av tvÄ kvinnliga forskare.

31 januari 2024

Postcovid fick forskarna att kombinera olika perspektiv

I spåren av covidpandemin följde en ny utmaning: postcovid. I ett stort forskningsprojekt arbetar forskare på tvärs över områdesgränser för att förstå postcovid ur många olika aspekter. Samtidigt forskar de om den tvärvetenskapliga processen i sig.

Man pÄ motionscykel med andningsmask övervakas av manlig lÀkare.

27 juni 2023

"Vi börjar förstå postcovid bättre nu"

Förståelsen för varför en del personer får långdragna symtom efter covid-19 har vuxit snabbt sedan pandemin bröt ut. Nu har svenska forskare publicerat en översikt av vad forskningen säger om problem i andnings- och hjärtfunktion vid postcovid.

Forskare i labb.

28 februari 2023

Postcovid kan synas i dna

Vid postcovid syns en omprogrammering av vilka gener som är aktiva i en cell, enligt en studie gjord på en liten grupp människor. Forskarna kan se att gener kopplade till bland annat smak- och luktsinne och är påverkade vid postcovid.

Kvinnlig forskare studerar 96-hÄlsplatta i labbmiljö.

19 januari 2023

Långtidseffekter på immunförsvaret efter covid-19

Ju allvarligare covid-19-sjukdom, desto långsammare återhämtar sig immunceller som är nödvändiga för att aktivera ett bra immunförsvar, visar LiU-forskare. Ett halvår efter svår covid-19 syns fortfarande negativ påverkan på flera sorters immunceller.

PortrÀtt Maria Lerm.

07 juni 2022

15 miljoner till forskning om epigenetiska förändringar vid covid

En av de stora gåtorna under covidpandemin är varför vissa drabbats hårt av sjukdomen medan andra inte alls. Maria Lerm, professor vid LiU, har tilldelats 15 miljoner kronor från Hjärt-lungfonden för forskning som kan förklara skillnaderna.

tittar ut genom fönster

22 juni 2021

Anonyma kontakter viktigare för äldre under covid-19

Att inte ligga anhöriga till last och att åka till mataffärens parkering för att titta på andra människor. Så låter äldres berättelser under pandemin. En studie visar att bristen på vardag för äldre kommit att handla om tillit och sociala relationer.

Lyssna på Temapodden avsnitt 1: Corona och klimatet

Senaste nytt från LiU

Helen Köpman och drottningen samtalar med huvuden tÀtt ihop

Från Kårallen till Europakommissionen

En bild på en glad ung kvinna i intimt samspråk med drottningen. Vem är kvinnan, vad pratar de om? Fler bilder dyker upp. Det tycks stå ”Kårhusgeneral Helen Köpman” på namnskylten.

Lisbeth HÀgg stÄr utanför ingÄng 23 pÄ Campus Valla.

46 år på LiU – Lisbeth har sett universitetet utvecklas

”Det var med skälvande ben jag gick upp för märkesbacken”, säger Lisbeth Hägg, och minns även rädslan över att inte hitta rätt den första dagen. Året var 1979 – Lisbeth gjorde entré på Linköpings universitet och har inte lämnat Campus Valla än.

Krånglande ryggar blir hjälpta av BättreRygg

De flesta ryggar protesterar åtminstone någon gång i livet. Ofta är rörelse bästa hjälpen. Därför har forskare och fysioterapeuter i vården utvecklat vårdprogrammet BättreRygg, som nu uppmärksammats internationellt.

Taggar