91ÊÓÆ”

03 juni 2019

Kristofer Hedman, forskare på Institutionen för medicin och hälsa, har en postdoktorstjänst vid Stanford University i Kalifornien. Nyligen blev en studie, som han ledde, om högt blodtryck hos elitidrottare accepterad i tidsskriften Heart.

Elitidrottare simtrÀnar trÀnar i en bassÀng.
Så många som en tredjedel av alla idrottare kan behöva följas upp om nya gränsvärden för blodtryck införs. Fotograf: Guduru Ajay Bhargav

Det enskilt viktigaste fyndet i artikeln är att nyligen uppdaterade gränsvärden, för vad som klassas som ett högt blodtryck ungdomar och vuxna, kan medföra att så många som en tredjedel av alla idrottare behöver följas upp. Kristofer Hedman säger att innan vi överväger att sänka gränsvärdena för förhöjt blodtryck hos idrottare så måste vi vara medvetna om detta.
– Om gränserna ska sänkas, så behöver vi se över hur vi mäter blodtryck, för att undvika falska förhöjda värden på grund av slarvig mätning av blodtryck.

Många idrottare har högt blodtryck

Ett annat viktigt fynd är att en ansenlig andel av idrottarna faktiskt hade relativt höga blodtryck, oavsett vilket gränsvärde som används.
– Många av dessa individer hade också tecken på en typ av adaptation av hjärtat som i tidigare studier visat sig vara förknippat med nedsatt hjärtfunktion på sikt.
Kristofer Hedman säger att det vore intressant att följa idrottare med förhöjt blodtryck eller blodtryck i gränslandet, för att se vad som händer på sikt.
– Sådana initiativ pågår vid Stanford. Tyvärr saknas i dagsläget något liknande register i Sverige, men det vore intressant att se över möjligheterna till detta framöver.

Artikel i Heart:

Kontakt

Relaterade nyheter

Senaste nytt från LiU

Helen Köpman och drottningen samtalar med huvuden tÀtt ihop

Från Kårallen till Europakommissionen

En bild på en glad ung kvinna i intimt samspråk med drottningen. Vem är kvinnan, vad pratar de om? Fler bilder dyker upp. Det tycks stå ”Kårhusgeneral Helen Köpman” på namnskylten.

Lisbeth HÀgg stÄr utanför ingÄng 23 pÄ Campus Valla.

46 år på LiU – Lisbeth har sett universitetet utvecklas

”Det var med skälvande ben jag gick upp för märkesbacken”, säger Lisbeth Hägg, och minns även rädslan över att inte hitta rätt den första dagen. Året var 1979 – Lisbeth gjorde entré på Linköpings universitet och har inte lämnat Campus Valla än.

Krånglande ryggar blir hjälpta av BättreRygg

De flesta ryggar protesterar åtminstone någon gång i livet. Ofta är rörelse bästa hjälpen. Därför har forskare och fysioterapeuter i vården utvecklat vårdprogrammet BättreRygg, som nu uppmärksammats internationellt.