- Under kursens gÄng har forskare berÀttat för studenterna om utmaningar som de stöter pÄ. Studenterna har dÀrefter fÄtt vÀlja en utmaning, fokusera pÄ ett problem inom ramen för utmaningen, samt utforma en tjÀnst som svarar mot problemet, sÀger Jennifer Sefyrin, lektor i informatik vid Linköpings universitet.
I kursen, som infördes i programmet i fjol, har studenterna under nÄgra veckor arbetat gruppvis för att utveckla en prototyp med viss funktionalitet.
- Vi ville införa ett tydligare samhÀllsperspektiv i programmet, eftersom digitaliseringen pÄverkar hela samhÀllet. Den medför olika typer av möjligheter och utmaningar, för sÄvÀl individer och verksamheter som samhÀllet i stort.
Elva grupper, med fem studenter i vardera, har arbetat med sina olika projekt. Flera grupper har valt att utgÄ frÄn tesen att digitalisering bidrar till stillasittande, och utformat e-tjÀnster som uppmuntrar mÀnniskor till att röra pÄ sig.
- Andra grupper har fokuserat pÄ till exempel Fake news, och pÄ hur man kan minska ensamhet och isolering som kan komma av ett digitaliserat samhÀlle, sÀger Johanna Sefyrin.
Studenten Johan de Groots grupp har tagit fram forskning som visar pÄ att digitaliseringen medfört ett ökat stillasittande. De har utvecklat en applikation med en gamificationlösning, dÀr man med ett digitalt synsÀtt skapar och stödjer nya beteende.
- VÄr applikation ger en kÀnsla av man spelar ett spel, och anvÀndaren fÄr poÀng och belöningar allt eftersom den rör pÄ sig pÄ olika sÀtt, sÀger han.
Johan de Groot ser bÄde fördelar och nackdelar med digitaliserings framfart i samhÀllet.
- Fördelarna Àr att allt blir optimerat och effektiviserat. Nackdelarna kan vara att man kan bli isolerad som individ om digitaliseringen tar över alltför mycket, och att den ocksÄ kan medföra stress. Kursen har gett en helhetsförstÄelse, eftersom den vÀger in mÄnga saker vÀldigt brett. Vi har fÄtt en bild av hur digitaliseringen pÄverkar mÀnniskor, och framförallt samhÀllet i stort.
PÄ fredagseftermiddagen visade de upp sina projektarbeten för en inbjuden jury, bestÄende av företagsrepresentanter. Michel Lööw utvecklingschef Linköpings kommun, Miriam Tegelaers, IT-chef Linköpings universitet, och Ben Hammarsten, affÀrsomrÄdeschef pÄ företaget Ida Infront, bedömde studenternas olika lösningar för att hitta den som bÀst svarade mot ett viktigt samhÀllsproblem.
Den grupp som vann hade gjort e-tjÀnsten Bubble Filter, som fokuserar pÄ stress relaterat till mobilanvÀndning. TjÀnsten, vars mÄlgrupp Àr studenter, syftar till att öppna möjligheten att tysta appar under en period för att de inte ska pocka pÄ uppmÀrksamhet. Medlemmarna i den vinnande gruppen var: Pierre Alkmyr, Erik Karlström, Alexander Barbaranelli, Rikard de Laval, och Gustaf Högberg.